מדע, אמנות, ומה שביניהם

לריסה מילר
"דברים פשוטים | ציור, שירה"
קיר אמן באולם על-שם מיכאל סלע

לריסה מילר מגישה לנו, בנדיבות, באמצעות שיריה וציוריה, הזדמנות נדירה למדי לראות את העולם ואת החיים, כפי שהם נשקפים ממש עכשיו, מבעד לעיניה של צעירה תל אביבית, בלב "סצינת האמנות", ולצד קווי החיכוך שלה עם מה שאפשר לכנות "עבודה אמיתית".

מילר עלתה עם משפחתה מבלארוס בהיותה בת חמש שנים. המשפחה התיישבה בנצרת עילית (כיום "נוף הגליל"), שם למדה במגמת אמנות בבית-הספר התיכון על-שם יגאל אלון. היא רואה ב"נוף הגליל" עוגן לימי הילדות וההתבגרות, ועם זאת, לכשבגרה, בחרה להסתכן ולעבור מה"פריפריה" אל העיר הגדולה תל אביב, בה היא חיה, לומדת, עובדת ותורמת לרוח הזמן והמקום ביצירותיה בתחומי הציור והשירה.

על אף שגדלה בארץ מגיל חמש, נראה שתחושת זרות מסוימת מלווה אותה כצל חולף, כפי שאפשר לראות בשיר חסר הכותרת הזה:

*

יש לי פצע בשפה

זה כואב כשאני

מדברת

יש לי פצע בשפה

הרוסית

בתחילת דרכה בעיר הגדולה למדה אמנות וחינוך בבית-הספר לאמנות קלישר, במכון לחינוך דמוקרטי בסמינר הקיבוצים, ובפרויקט החינוך הציבורי "בית הספר לאמנות שמצלאל" שיזמה והובילה האמנית נטליה זורבובה. פרויקט זה מזמין את משתתפיו לצייר מתוך התבוננות, תפיסה המושרשת עמוק בתולדות הציור, ואשר לדעת רבים היא שלב הכרחי גם "בדרך" לסגנונות אחרים. במסגרת זו ציירו המשתתפים, ולריסה מילר ביניהם, מודלים בהעמדה דומה לדמויות מיצירות אמנות מוכרות, כשרקע העיר בגבם. הציורים הוצגו במתחמים ציבוריים. הדים מתקופה זו משתקפים בציוריה של מילר המוצגים בתערוכה זו, ואשר מביאים את תוצרי ההתבוננות והתובנות שלה על המתרחש בתוך הסטודיו שלה, ואת הנוף הנשקף מחלונותיו.

מ-2018 ועד-2024 ניהלה לריסה מילר את מרחב התרבות החלופי "הגדה השמאלית", בו ערכה ערבי "שירה בגדה", תערוכות ואירועי תרבות. כיום היא עורכת את פינת השירה במדור התרבות של שבועון "זו הדרך" בו היא גם סוקרת ספרי שירה.

במקביל היא עובדת בגן ילדים.

שיריה של מילר פורסמו בכתבי-עת ספרותיים רבים, ובהם "מאזנים", "הליקון", "גרנטה בעברית", "עיתון 77", וכן במדור התרבות והספרות של "הארץ", בעריכת בני ציפר, ב"מעריב", וב-Ynet. שיריה שתורגמו לאנגלית פורסמו במגזין הספרות האמריקאי Waxwing.

מילר פרסמה עד כה שלושה ספרי שירה:

"ארץ הפז", בהוצאת "מעין", בעריכת רועי צ'יקי ארד;

"פירה", בהוצאת "ברחש", בעריכת דניאל עוז;

ו"הכלה של המדינה", בהוצאת "ברחש", בעריכת דניאל עוז.

ציוריה הוצגו בתערוכות רבות, בארץ ובעולם, בין היתר בכנס הציירים הסובייטים בפראג, צ'כיה; במוזיאון הנגב לאמנות, ביריד "צבע טרי" בתל אביב, ובמספר גלריות בתל אביב, ובהן גלריה "בנימין", גלריה "נולובז", וגלריה "לחם ושושנים".