חדשות

משפט הקופים

מכתבים למערכת "הארץ" בתגובה על "אחרי התנינים והאווזים, ממתינים גם הקופים לישועה מבג"ץ"
מאת משה גורלי שפורסמו ב-12/1/04

משפט הקופים -ישראל 2004

(הגירסה המקורית שנשלחה ל"הארץ")

כל שוחר מדע ותרבות זוכר בחלחלה את משפט הקופים הראשון, בדייטון טנסי, שבו נשפט מורה צעיר לביולוגיה בשם סקופס על הוראת תורת האבולוציה בשנות העשרים של המאה שעברה. מסתבר כי בישראל של המאה ה -21 יש המעוניינים, מימין ומשמאל, לפגוע במחקר הביו-רפואי על ידי דלגיטימציה של השימוש בחיות הניסוי, הפרעה ליבוא ויצוא חופשי של חיות מעבדה ופגיעה בחוקרים השוקדים על מחקרים אלה הבג"ץ שהוגש נגד השרה לאיכות הסביבה, מנהל רשות הטבע והגנים וחוות מזור, הוא רק חוליה בשרשרת זו. כפי שציין משה גורלי בכתבתו (הארץ, 05/01/04), השר הקודם לאיכות הסביבה החליט, בניגוד לדוחות המקצועיים של הממונים על הפיקוח על חוות מזור, למנוע היתרי יבוא של קופים נוספים לחווה ובכך לגרום לניוונה. יתרה מזו, מר גורלי אף מגלה את הסמכות המקצועית שעזרה לגיבוש דעת השר: "חלק מרכזי בשכנועו של השר הנגבי קיבלה עליה השחקנית אורנה בנאי, פעילה מרכזית במלחמה נגד חוות מזור" בניגוד לכך, השרה לאיכות הסביבה פרופ' יהודית נאות, החליטה לאחר סדרת דיונים עם כל הנוגעים בדבר, כולל נציגי הארגונים להגנת בעלי החיים ואנשי מדע, להתיר יבוא קופים לחווה. השרה יהודית נאות, טוענים שוחרי בעלי החיים לפי גורלי, מחויבת יותר למחקר המדעי מאשר לבעלי החיים אכן כבדה אשמתה של השרה מנשוא. היא איזנה בין צורכי מחקר לשם טיפוח בריאותם ורווחתם של בני אדם ובעלי חיים ושמירת הסביבה לבין רגישות חלק מן האוכלוסיה.

מקוממים הכותרת והפיסקה האחרונה בכתבה. כיצד ניתן להשוות מבחינת המידתיות שבין התועלת והסבל בין קרבות עם תנינים ופיטום אווזים לבין מחקר ביו- רפואי לטובת האנושות, בעלי החיים והסביבה?

יש להבין כי כל הגבלה על העברת בעלי חיים למחקר מ/ואל ארצות התרבות תביא לפגיעה אנושה במחקר הביו-רפואי במדינת ישראל, תציב מכשול לשיתופי פעולה הקיימים והעתידיים עם חוקרים מובילים מארצות אחרות ותביא לניוון המחקר ובעקבותיו פגיעה ברמת הרפואה. דרך אגב, החברה המלכותית להגנה על בעלי חיים של אנגליה (RSPCA) הנזכרת במאמרו של גורלי היא אחת האגודות המקבילות לאלה של שוחרי זכויות בעלי חיים בארץ. קשה, על כן, לייחס לה גישה חסרת פניות בנושא זה.

בניגוד לטיעונים המסולפים, במדינות המערב, אנגליה, צרפת, הולנד, שבדיה, איטליה, גרמניה, יפן, קנדה וארה"ב קיימות עשרות חוות לגידול קופים למחקר רפואי. יצוא והעברת קופים המיועדים למחקר מתקיים בין החוות בכל העולם, כולל המערבי. אין אף מדינה אחת בעולם המגבילה או אוסרת בכל דרך שהיא יבוא, יצוא או גידול ורבייה של קופים (בתנאי שילוו בהיתר מרשות סייטס).

מחקר ביו-רפואי חדשני מתבסס על גישות מגוונות, מתאים בתרבית (המהוים כשליש מן המחקר הביו- רפואי ) ועד לבעל החיים השלם (כשליש), מן המחקר הבסיסי להבנת תהליכי החיים בחיות ניסוי ועד לניסויים אפידמיולוגיים וקליניים בבני אדם (כשליש). במחקרים רבים אין חלופה אמינה ובטוחה למחקר בבעל החיים השלם. ניסויים כאלה חיוניים לשם פיתוח תרופות וחיסונים, שיטות חדשות להצלת חיים, ריפוי מחלות ותיקון פגעים, טיפולי פוריות, שיטות ניתוחיות ומניעת מגפות. זיהוי נגיף ה - SARS הושלם אף הוא לאחרונה בקופים. בלעדיהם זיהוי הנגיף ופעולות מניעה היו מתעכבים, תוך פגיעה בחיי אדם. אי אפשר להתברך בפריצות דרך מדעיות, אך בד בבד ליטול מהחוקרים את אחד מכלי העבודה החשובים ביותר.

למדינת ישראל הישגים מוכחים בתחום המחקר הביו- רפואי ופוטנציאל אדיר שלהגשמתו צפויה תרומה לבריאות הציבור ולביסוס תעשיה ביו-טכנולוגית משגשגת. אספקת חיות ניסוי וזמינותן הינה מרכיב חיוני בפעילות ברוכה זאת והכרחית לשם הצלחתה.

פרופ 'אלכס צפרירי
מכון ויצמן למדע
רחובות

מכתבתו של משה גורלי עולה לכאורה, כי השרה לאיכות הסביבה, פרופ 'יהודית נאות, היא ששינתה את מדיניות הסחר בקופים, ולא כך היא. מדיניות הסחר בקופים, שנקבעה על ידי אנשי המקצוע העוסקים בשימור חיות בר בטבע ומיושמת על ידי רשות הטבע והגנים עוד לפני תקופת כהונתה של השרה נאות, היתה, לאשר סחר מסודר בקופים שנולדו בשבי לצורכי ניסויים במוסדות מחקר מוכרים ומבוקרים. המדיניות קובעת, שקיומה של חוות גידול ורבייה כמו חוות מזור מקטין את הציד והסחר הבלתי חוקיים בקופים מהטבע, ובכך מסייע לשמירה על הטבע. לדעת השרה נאות, הניסויים בבעלי חיים לשם פיתוח תרופות וחיסונים הנחוצים להצלת חיי אדם (תוך כדי מיזעור הנזק והכאב הנגרם לחיות) הם מטרה ראויה. השרה בחנה את המדיניות הנוהגת והחליטה שלא לסטות ממנה. קודמיה בתפקיד, שהיו להם סמכויות זהות לאלה של השרה נאות והיה ביכולתם לשנות את המדיניות, אמנם הצהירו בעת כהונתם כי בכוונתם לעשות זאת, אך למרות הצהרותיהם לא פסק הסחר של קופים וחוות מזור המשיכה לפעול. ראוי להדגיש גם, כי רוב מדינות העולם המערבי (ובכלל זה אנגליה, הולנד, צרפת, שוודיה, איטליה, יפאן, ארצות הברית וקנדה) סוחרות בחיות בר ומפעילות חוות גידול בתחומן בהיקפים נרחבים.

עו"ד ליאור שמואלי,
יועץ מקצועי לשרה לאיכות הסביבה.



חזרה לחדשות