להדוף את סרטן העור

שיטה חדשה לייעול הטיפול האימונותרפי במלנומה

english

דיווחים

4 אוקטובר, 2018
מקור: 
Weizmann homepage

טיפולים אימונותרפיים מעלים בשנים האחרונות את שיעורי ההחלמה של חולי סרטן. מחקר חדש שהתבצע במכון ויצמן, מראה כיצד  תאים חיסוניים יכולים להתביית על תאי מלנומה – ואף לחסל אותם – ביעילות גדולה מאי פעם.

הטיפולים האימונותרפיים הזמינים כיום מבוססים על שתי שיטות מרכזיות – מתן נוגדנים, המעוררים לפעולה את תאי ה-T של המערכת החיסונית בגופו של החולה, או מניפולציה של תאי ה-T במעבדה והחזרתם לגוף החולה בגרסה "לוחמנית" יותר. "אבל אף טיפול לא יהרוג את הסרטן, אם התאים החיסוניים לא יצליחו לזהות את ה'תמרורים' שמסמנים את התאים הסרטניים כתאים זרים", אומרת פרופ' ירדנה סמואלס מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא במכון. 

חוקרים ברחבי העולם מחפשים תמרורים כאלה – פפטידים שעברו מוטציה וידועים בשם "ניאו-אנטיגנים", המופיעים על מעטפת התאים הסרטניים. אם נצליח לאתר את הניאו-אנטיגנים שגורמים לתאי ה-T לזהות את התאים הסרטניים כזרים ולתקוף אותם, נוכל  להתחיל לפתח חיסונים מותאמים אישית נגד סרטן.

אלא שאחת הבעיות בזיהוי הניאו-אנטיגנים בסוגי סרטן כגון מלנומה היא שהם מתבטאים במבנה חלבוני שנקרא HLA, שיש לו אלפי מופעים, גם אם לא סופרים את המוטציות הסרטניות שלו. משום כך, האלגוריתמים לחיפוש ניאו-אנטיגנים בגנום התא הסרטני בדרך כלל מוצאים מאות מועמדים אפשריים. הדבר מקשה על חברות התרופות לפתח טיפול אימונותרפי שיתבסס על זיהוי ניאו-אנטיגנים ויתאים לקשת רחבה של חולים.

פרופ' סמואלס פרסמה לאחרונה בכתב העת Cancer Discovery מחקר שכתבה עם  תלמידת המחקר שלה שלי קלאורה בשיתוף עם פרופ' אריה אדמון מהפקולטה לביולוגיה בטכניון, המציג דרך חדשה לזהות ניאו-אנטיגנים של תאי מלנומה ואת תאי ה-T המסוימים המגיבים להם. באמצעות שיטה זו, גילה הצוות שיש בגידולים הרבה פחות ניאו-אנטיגנים מהצפוי.

האסטרטגיות שהצוות פיתח לזיהוי הניאו-אנטיגנים ותאי ה-T המתאימים להם היו יעילות עד כדי כך, שתאי ה-T הייעודיים לניאו-אנטיגנים הצליחו לחסל 90% מתאי המטרה של המלנומה בתרבית וגם בעכברים.

פרופ' סמואלס אף הראתה שלתאים סרטניים, הנמצאים בגרורות שונות של אותו חולה, יש פרופילי ניאו-אנטיגנים דומים מאוד. גילוי זה עשוי לעזור בפיתוח של אסטרטגיות קליניות ליצירת תרופות אישיות המדמות תאי T שיטפלו לא רק בגידול הראשוני של החולה, אלא גם בגידולים המשניים.

"אף על פי שבשלב זה המחקר ניסויי, הממצאים רלוונטיים ביותר גם למחקר הקליני", אומרת פרופ' סמואלס. "כמעט כל הניאו-אנטיגנים שזיהינו עד כה בחולים היו ייחודיים לחולים וגם לרקמה הסרטנית הספציפית שלהם, ולכן הם יכולים להרכיב בנק מטרות אידיאלי לטיפולים נוגדי סרטן שהוא ספציפי לכל חולה. זאת עשויה להיות הרפואה האישית האולטימטיבית – תרופה אימונותרפית חדשה לכל חולה".

סמואלס וקלאורה עבדו על הפרויקט המחקרי עם צוות שכלל את ד"ר איתן רופין מהמכון הלאומי של ארה"ב לסרטן, ד"ר ג'ניפר וארגו ממרכז מ' ד' אנדרסון לסרטן באוניברסיטת טקסס ופרופ' ניר פרידמן מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן.

Prof. Yardena Samuels is the head of the EKARD Institute for Cancer Diagnostics and head of the Weizmann-Brazil Tumor Bank. Her research is supported by the Laboratory in the name of M.E.H Fund established by Margot and Ernst Hamburger; the European Research Council; the Wagner-Braunsberg Family Melanoma Research Fund; the Comisaroff Family Trust; the Rising Tide Foundation; and Paul and Toni Green. Prof. Samuels is the incumbent of the Knell Family Professorial Chair