נשק חדש נגד וירוסים מבעלי חיים

מולקולה מהונדסת עשויה לקדם טיפולים נגד וירוסים שעוברים מבעלי חיים לבני אדם

english

דיווחים

2 פברואר, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

בימים אלה, כאשר וירוס קורונה מפיל אלפים למשכב, הורג רבים וזורע בהלה, מחקר חדש של מכון ויצמן למדע עשוי לעזור להציע פתרון חדשני למקרים דומים שבהם וירוסים מבעלי חיים מדביקים בני אדם.

קבוצה נוספת של וירוסים, שעוברים ממכרסמים לבני אדם, נקראים וירוסי אָרֶנָה. במקרים רבים, הם גורמים למחלות קשות, בהן קדחת דמומית הדומה למחלה הנגרמת על ידי וירוס האבולה, ודלקת קרום המוח. חוקרים במכון ויצמן פיתחו לאחרונה מלכודת לווירוסים האלה – מלכודת שעשויה לאפשר טיפול במי שנדבק ולמנוע הדבקה.

הממצא, שהתגלה במעבדתו של ד"ר רון דיסקין במחלקה לביולוגיה מבנית, מבוסס על מחקרה של ד"ר הדס כהן-דבשי ופורסם במגזין Nature Communications.

המחקר מתמקד בקבוצה המכונה "וירוסי אָרֶנָה של העולם החדש", שמקורם בדרום אפריקה ובצפון אמריקה. כאשר וירוסי האָרֶנָה של העולם החדש חודרים לגוף האדם, הם עושים זאת דרך קולטן בקרום התא הנקרא TfR1‏. עד היום, הניסיונות המחקריים לטפל בווירוסים כגון HIV-1 באמצעות פיתיון שמחקה את הקולטן בקרום התא, לוכד את הווירוסים וכך מרחיק אותם, עשו שימוש בגרסה האנושית של הקולטנים האלה, ובאופן כללי אפשר לומר שהם נכשלו.

במעבדתו של ד"ר דיסקין, גילו תחילה שהקולטנים בקרום התא בגרסתם האנושית לא התאימו בדיוק לַווירוסים שמקורם במכרסמים, והבינו שמי שינסה לחקות את הקולטנים האנושיים לא יצליח לפתח מלכודת מושלמת. לכן, הם פיתחו מולקולת פיתיון המחקה את הקולטנים שבתאי המכרסמים – קולטנים שנקשרים לווירוס באופן מושלם. את הפיתיון החדש הם המשיכו והפכו למולקולה דמוית נוגדן וקראו לה "אָרֶנָסֶפּט".

לוחמות אמיצות

מולקולת האָרֶנָסֶפּט לא רק נקשרת היטב לווירוסי הארנה – היא גם מגייסת את המערכת החיסונית להילחם בווירוס הפולש. בכך, יש לנו הגנה וגם מתקפת נגד.

נוסף על כך, מולקולת האָרֶנָסֶפּט מבוססת על נקודת כניסה משותפת לכל הווירוסים במשפחה מסוימת, כי היא מתמקדת ב-TfR1 ולא במאפיינים הייחודיים של הווירוסים השונים (כמו שעושים חיסונים קיימים רבים). לכן, ד"ר דיסקין אומר שיש סיכוי סביר שהמולקולה החדשה תהיה יעילה נגד וירוסי אָרֶנָה אחרים הנקשרים לקולטן TfR1.

הוא מצפה שמולקולה זו גם תהיה בטוחה לשימוש, אבל את זה רק ניסויים קליניים יוכלו לקבוע בוודאות. "כל הסימנים מורים על כך שהאָרֶנָסֶפּט אינה רעילה, ושהיא עמידה בחום ויציבה, מה שיכול לפשט את הלוגיסטיקה של המשלוח לאזורים מרוחקים בעולם, בהם המחלות האלה נפוצות", הוא אומר. "את הרעיון של יצירת פיתיונות מקולטנים של בעלי חיים אפשר ליישם על וירוסים אחרים שעוברים מבעלי חיים לבני אדם".

המעבדה של ד"ר דיסקין רשמה פטנט על האָרֶנָסֶפּט, והיא משתפת פעולה עם "ידע", זרוע קידום הטכנולוגיות של מכון ויצמן, בהמשך הפיתוח והמסחור של המולקולה לשימוש קליני.

Dr. Ron Diskin's research is supported by the Moross Integrated Cancer Center; the Dr. Barry Sherman Institute for Medicinal Chemistry; the Jeanne and Joseph Nissim Center for Life Sciences Research; and the estate of Emile Mimran

 

Dr. Ron Diskin

Dr. Ron Diskin