ללמוד מנגיפים קטלניים

חוקר הווירוסים ד"ר רון דיסקין, מסמן מטרה חדשה

english

דיווחים

15 מרץ, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

במאמץ למצוא פתרונות למחלה החדשה של  נגיף הקורונה, הנגרמת על ידי נגיף ה- SARS-CoV-2, ד"ר רון דיסקין מהמחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע מנהל בימים אלה שני מחקרים מקבילים. הוא עושה זאת תוך שימוש בידע שצבר במהלך עבודתו על מחלות דומות שמקורן בבעלי חיים ועל ניסיון למצוא חיסון נגד אבולה, נגיף שסבורים כי גם הוא הגיע במקור מעטלפים.

החל מחודש אוקטובר האחרון, ד"ר דיסקין  פרסם סדרה של תגליות מכריעות הקשורות לנגיפים העוברים מבעלי חיים לבני אדם. למעשה, מאמרים שפורסמו שבועות ספורים לפני התפרצות נגיף הקורונה ומאמר נוסף מהשבועות האחרונים, עשויים להצביע על דרכים חדשות למציאת תרופה לא רק למחלת הקורונה – אלא גם למגוון שלם של נגיפים זיהומיים וקטלניים אשר עוברים מבעלי חיים (בעיקר מכרסמים) לבני אדם.

בחודש ינואר, תיאר ד"ר דיסקין במאמר לכתב העת Nature Communications מולקולה מהונדסת שיצר במעבדתו, אשר הובילה  קבוצת נגיפים מסוג "ארנה-וירוס" שמקורם בבעלי חיים, כדי להסיט ממברנות של התא - ובכך למנוע הדבקה. המעבדה מתכננת ליישם גישה זו  על  נגיף הקורונה.

במאמרים, שפרסם באוקטובר 2019 בכתב העת Nature Medicine  ובפברואר 2020 בכתב העת Cell Host & Microbe, תיאר כיצד החיסון נגד נגיף האבולה מפעיל את מערכת החיסון כדי להילחם בנגיף. בשיתוף פעולה עם חוקרים בקלן, גרמניה, מיפתה מעבדת דיסקין כיצד הנוגדנים נקשרים לנגיף ומשמידים אותם – וגילתה כי מינונים נמוכים יותר מאלה שניתנים כיום הם יעילים באותה מידה. המחקר האחרון זיהה את המטרה המולקולרית המדויקת של נוגדנים ספציפיים אלו שנמצאו אצל כל האנשים המחוסנים וחולי אבולה שהחלימו מהמחלה, ותיאר את המנגנון שבאמצעותו נוצרה תגובה חיסונית נפוצה נגד אבולה.

תגליות אלה מגיעות בתזמון מדהים להפליא עם המתרחש בזמן האחרון, ובשילוב עם התובנות האחרות של ד"ר דיסקין לגבי מנגנוני הנגיפים הקטלניים, הוא מתכנן לחקור את נגיף הקורונה החדש בתקווה לקדם מציאת תרופה או חיסון.

בשלב ראשון, הוא עובד על פיתוח של מולקולה טיפולית המבוססת על התובנות שלו לגבי הנגיפים מסוג "ארנה-וירוס". הוא מבצע סינון מקיף לזיהוי מולקולה מהונדסת שתהיה בעלת כל התכונות הרצויות הדרושות לבניית מולקולה חיסונית (immunoadhesin). הוא מקווה לקבוע את המבנה המולקולרי התלת-ממדי של מולקולה מהונדסת זו זה ולעצב באופן ממוחשב גרסה  המתבססת על נתונים אלה – אשר תהווה בסיס לטיפול אפשרי. ד"ר דיסקין מתכנן לשתף פעולה עם מספר קבוצות מחקר כדי לבודד נוגדנים מחולי קורונה שהחלימו, על מנת להציג מבנים תלת-ממדיים שיחשפו כיצד נוגדנים אלה נקשרים לנגיף ה-SARS-CoV-2. הבנה של פעילות ומנגנון ההיקשרות הללו עשוי להוביל לחיסון או טיפול נוגדנים פוטנציאלי בנגיף הקורונה. 

במחקר קודם, ד"ר דיסקין חקר את יחסי הגומלין בין חלבונים שונים וכיצד אינטראקציות אלה עומדות בבסיס תנאים פתולוגיים שונים, כגון זיהום על ידי נגיף ה-HIV. הוא אפיין את המבנה של החלבון העיקרי שנמצא על פני HIV וכיצד הוא נקשר לתא חיסוני אליו הוא מכוון – מחקר שעשוי להוביל לפיתוח חיסון או טיפול עבור HIV.

למידע נוסף על מחקרו בנושא נגיפים מסוג ארנה-וירוס: קראו כאן.
למידע נוסף על מחקרו מאוקטובר 2019 בנושא אבולה: 
ראו כאן.

Dr. Ron Diskin's research is supported by the Moross Integrated Cancer Center; the Dr. Barry Sherman Institute for Medicinal Chemistry; the Jeanne and Joseph Nissim Center for Life Sciences Research; and the estate of Emile Mimran.