מנווטים אל מציאות (קורונה) חדשה

מודל מחושב לאסטרטגיית היציאה

english

דיווחים

6 מאי, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

מכלול התקנות והנהלים, שנועד למתן את ההידבקות בקורונה, אמנם מצליח להאט את התפשטות המחלה – אך גם את הכלכלה. ברחבי העולם עולים שיעורי האבטלה, פשיטות הרגל וירידות שערים, ויחד עם תופעות הלוואי האחרות של ההתגוננות מפני המגפה – פגיעה בחינוך, אלימות בתוך המשפחה, בדידות ודיכאון – המציאות הנוכחית מצטיירת בגוונים עגומים.

כדי לעצור את כדור השלג ההרסני הזה, נחוצה לנו אסטרטגיית יציאה – מדיניות סדורה שתאפשר חזרה לשגרה תעסוקתית וחברתית תוך שמירה על הבריאות. פרופ' אורי אלון ופרופ' רון מילוא ממכון ויצמן למדע פיתחו מודל מתמטי לבריאות הציבור, שמציע רכיב חשוב לאסטרטגיית היציאה: שילוב של מחזורי סגר ותנועה חופשית לסירוגין.

גישתם קוראת לשמירה על אחוזי הדבקה נמוכים על ידי פתיחה הדרגתית של בתי ספר, עסקים ומקומות עבודה, כלומר, חלק מהאוכלוסייה יורשה לשוב אל שגרה רגילה למשך ארבעה ימים, תוך שמירה על כללי זהירות, ולאחר מכן, ייכנס לבידוד של עשרה ימים לפני שיוכל לצאת שוב לעבודה רגילה בת ארבעה ימים. את שיטתם פרסמו החוקרים במאמר בניו יורק טיימס.

חשבון שמסתכם בבריאות

מספרים אלה – ארבעה ימים בחוץ ועשרה ימים בִּפְנים – אינם שרירותיים. מחלת הקורונה מתחילה בתקופת דגירה בת שלושה ימים, בהם הנשא אינו מדבק. הספירה של עשרה ימים נועדה להגן על כלל הציבור מחשיפה לחולה שנדבק באחד מארבעת הימים שבהם הסתובב בחופשיות גם אם אינו מראה סימפטומים. אמנם, בעת הבידוד עלול הנשא להדביק את משפחתו, אך תקופה זו שנחשבת למדבקת ביותר, מרחיקה אותו משאר האוכלוסייה ובכך מקטינה את ממדי ההדבקה בקרב הציבור הרחב. בסופו של דבר, מחזורים אלה של ארבעה ימים בחוץ ועשרה ימים בבית יקטינו את שיעורי ההדבקה במדינה.

גישה זו מכוונת לכך שכל נדבק יעביר את הנגיף רק לאדם אחד נוסף לכל היותר, מצב שמדענים מכנים שיעור שכפול קטן מאחד. יותר מזה, תוכנית זו מספקת לא רק הגנה אלא דבר חשוב נוסף: תקווה.

"מודל הסגר המחזורי יאפשר למיליוני אנשים שמוגדרים כעת כעובדים לא חיוניים לעבוד במשרה חלקית בחללים פחות צפופים במקום לנשור משוק העבודה לגמרי ולהמתין עד לפיתוח חיסון", אומר פרופ' אורי אלון מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא. "זה יאפשר לילדים לחזור לבית הספר, שם ייפגשו עם אנשים אמיתיים במקום לתקשר רק דרך מסך. זה יאפשר לחברה לחזור לתקשורת בלתי אמצעית באופן בטוח ומבלי להציף את מערכת הבריאות".

המאמר המתאר את המודל שלהם זכה למאות אלפי קוראים, בהיותו נוגע לאחד הנושאים הבוערים ביותר בסדר היום של קובעי מדיניות. "באוסטריה החליטו לפתוח את מערכת החינוך תוך שימוש בגישה דומה, ובישראל, חברת היי-טק שמעסיקה אלפי עובדים החליטה לאמץ את המודל", אומר פרופ' רון מילוא מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה. "גישה זו מאפשרת למנהלי חברות לשמור על רמת פרודוקטיביות גבוהה ועל מספר גדול יותר של מועסקים. לנו המדענים, יש כאן הזדמנות לבחון את ההתנהלות ולשפר את המודל שלנו כדי להשיג תוצאות משופרות כלכלית ובריאותית".

לדברי פרופ' אלון ופרופ' מילוא, שעבודתם בביולוגיה של מערכות עושה שימוש בחישובים מעמיקים לטובת חשיפת תבניות יסוד בעולם הטבע, אימוץ מוצלח של המודל המחזורי עשוי להשיג משהו שלרוב אינו מתבטא במושגים כמותיים: ביטחון. תוך שיתוף פעולה עם כלכלנים, פסיכולוגים ואנשי מדעי החברה והתחשבות בהבדלים תרבותיים, המדענים מנסים למנוע מצב עגום שבו התרופפות ההגבלות תוביל לשיעורי הדבקה בלתי נשלטים.

"כדי לשמור על ביטחון – שהוא הבסיס לכל כלכלה בריאה – אנחנו צריכים לומר לציבור מה עומד להתרחש בעתיד המידי ובעתיד הקרוב ולהסביר כיצד צעדים אלה יתרמו לו בעתיד הרחוק", אומר פרופ' אלון. "בעוד מספר קטן של מחזורים, יהיו לנו מספיק נתונים כדי להתאים את הפרוטוקול כך שיאפשר חופש תנועה גדול, במקום להסתכן בגל הדבקה שני, שיגרור שוב סגר מלא. המודל המחזורי, בשילוב עם גישות נספות, עשוי להוות אסטרטגיית יציאה יעילה שתעזור להתגבר על ההשלכות הבריאותיות והכלכליות של המגפה".

 

Prof. Uri Alon is supported by the Braginsky Center for the Interface between Science and the Humanities Jeanne and Joseph Nissim Center for Life Sciences Research, the Kahn Family Research Center for Systems Biology of the Human Cell, the Estate of Olga Klein – Astrachan, Rising Tide Foundation, the Sagol Institute for Longevity Research, the Zuckerman STEM Leadership Program, and the European Research Council. He is the incumbent of the Abisch-Frenkel Professorial Chair

Prof. Ron Milo heads the Mary and Tom Beck - Canadian Center for Alternative Energy Research, and is supported by Dr. and Mrs. Brian Altman, Dana and Yossie Hollander, Larson Charitable Foundation New Scientist Fund, the Ullmann Family Foundation, the Zuckerman STEM Leadership Program, and the European Research Council. He is in the incumbent of the Charles and Louise Gartner Professorial Chair

פרופ' אורי אלון

פרופ' אורי אלון

פרופ' רון מילוא

פרופ' רון מילוא