ריח חלומי

ריחות הקשורים לזיכרון בזמן השינה יכולים לשפר את אחזור הזיכרונות בזמן הערות

english

דיווחים

11 נובמבר, 2020

בפעם הבאה שתשברו את הראש כשתנסו להיזכר במשהו, כדאי שתנסו לבדוק איבר אחר: האף. ייתכן שיש לו חלק בתהליך הזיכרון. מחקרים שונים הראו זה מכבר שאפשר להשפיע על תהליך השפעול (האקטיבציה) של זיכרונות בזמן השינה באמצעות ריחות המשויכים אצלנו לזיכרונות האלה. מחקר חדש של חוקרי מכון ויצמן למדע בחן את תפקוד מערכת חוש הריח בזמן שינה, ומצא שהזרמת ריחות מסוימים ישירות לנחיר אחד של נבדקים ישנים יכולה לעורר ספציפית את אותו צד של המוח ועל ידי כך, לשפעל מחדש זיכרונות מסוימים.

המחקר, שפורסם במגזין Current Biology, נערך על ידי חוקרי המוח פרופ' רוני פז, פרופ' נועם סובל ופרופ' ידין דודאי, בשיתוף פרופ' יובל ניר מאוניברסיטת תל אביב.

הצוות הגיע לתוצאה זו במהלך חקירת תהליך שנקרא TMR (Targeted Memory Reactivation – שפעול מחדש של זיכרון ממוקד), החושף את הנבדקים, בעודם ישנים, לרמזים חושיים הקשורים למידע שלמדו כשהיו ערים. תהליך ה-TMR מתרחש כשלא חולמים – בשלב ה-NREM של מחזור השינה – ומחקרים קודמים הראו שרמזים מסוג זה בדרך משפעלים מחדש זיכרונות בכל חלקי המוח, ולא באזור מסוים. במחקר הנוכחי, החוקרים ניצלו מאפיין ייחודי של מערכת חוש הריח אצל בני האדם: כשמריחים דרך הנחיר השמאלי, הריח ישפעל בעיקר את הצד השמאלי של המוח. וריחות ששואפים דרך הנחיר הימני, ישפעלו בעיקר את אזור חוש הריח בקליפת המוח בצד ימין. השערת החוקרים הייתה שגירוי ריח בנחיר אחד יוביל לשפעול "חד צדדי" של המוח ולכן, אם ייעשה תוך כדי שינה, יוכל לשפעל זיכרונות באופן סלקטיבי בצד אחד של המוח.

וזה בדיוק מה שהם גילו: בהנחייתה של אלה בר, דוקטורנטית של פרופ' פז ושל פרופ' ניר, הנבדקים למדו לשייך מילים למיקומים מסוימים במסך. כלומר, המילים הוצגו בשדה הראייה השמאלי או בשדה הראייה הימני. בזמן הזה הנבדקים הריחו ריח מסוים – ורדים, למשל – דרך שני הנחיריים. לאחר מכן, כשהנבדקים ישנו, בר ניתבה את הריח לנחיר אחד בלבד. כצפוי, הנבדקים זכרו טוב יותר את מיקומי המילים שהוצגו בצד של המוח שקיבל את גירוי הריח בזמן השינה.

"המחקר הוכיח שאפשר לעקוף את השפעול בכל חלקי המוח, האופייני ל-TMR, על ידי קידום סלקטיבי של זיכרונות מסוימים", אומר פרופ' פז, שגם עומד בראש המחלקה לנוירוביולוגיה.

האם אפשר לתרגם את אפקט הריח הזה לחיים האמיתיים? החוקרים אומרים שכן. הם שואפים לרתום את הטכניקה הלא-פולשנית הזאת לעזרתם של מי שסובלים מבעיות בצד אחד של המוח, כגון זיכרונות טראומטיים מתמשכים, שלפעמים שמורים בצד ימין, או פגיעות מוחיות חד צדדיות עקב שבץ.