Home / Sections / Briefs / Coronavirus By The Numbers He

קורונה: מספרים שימושיים

בסיס נתונים של מידע כמותי יסייע במלחמה במגפה

english

דיווחים

12 אפריל, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

את הידיעות על מגפת הקורונה אנו שומעים וקוראים מדי יום. אנו מתעדכנים בהשפעתה על אנשים, משפחות, מדינות ויבשות – כולל תחזיות וספקולציות. אולם, מאחורי כל הסיפורים האנושיים הללו, נמצאים מספרים. הנתונים המספריים מייצגים היבט חשוב של המגפה, משום שהם יכולים לסייע במציאת תשובות לשאלות כגון: כמה זמן עובר מהדבקה של חולה אחד להדבקת מיליון? לאורך כמה זמן נשאר הנגיף מדבק על משטחים שונים? עד כמה יעיל הריחוק החברתי, וכמה אנשים הוא יציל?

לפני למעלה מעשור, במהלך עבודת הפוסט-דוקטורט שלו בבית הספר לרפואה של אוניברסיטת הרווארד, יצר פרופ' רון מילוא בסיס נתונים מקוון ופתוח של "ביו-מספרים". בסיס הנתונים מכיל ערכים כמותיים מפרסומים מדעיים, הקשורים לתהליכים ביולוגיים בקנה מידה מגוון; מרמת אטומים ומולקולות לרמת אורגניזמים ומערכות אקולוגיות. במהלך השנים, גדל מאגר נתונים זה, ומדענים ברחבי העולם עושים בו שימוש כדי למצוא תשובות לשאלותיהם וגם כדי לזהות שאלות חדשות שעולות מתוך המידע המוצג בו.

כעת, משתמש פרופ' מילוא מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה של מכון ויצמן למדע בגישה דומה לטובת המאבק במגפת הקורונה. הוא עובד על כך יחד עם ינון בר-און, דוקטורנט במעבדתו, פרופ' רוב פיליפס מהמכון הטכנולוגי של קליפורניה (Caltech) וד"ר אבי פלמהולץ מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי.

במאמר שפרסמו בכתב העת eLife, הם מציגים תמונה של הקורונה בנתונים מספריים, שעשויים לסייע לחוקרים להבין כיצד לעזור למערכת החיסון להילחם בנגיף, בין השאר, תוך השוואת הגנום שלו לזה של נגיפים אחרים שכבר נמצא נגדם פתרון. הנתונים גם עשויים לסייע ליצור קיטים דיאגנוסטיים עבור חולים ללא סימפטומים או לזהות את מהירות ההדבקה באוכלוסיות ולהכין אסטרטגיה מתאימה להגנה עליהן. החוקרים ימשיכו לעדכן את המאגר במידע שיגיע ממעבדות, מרכזים רפואיים ורשויות הבריאות בעולם.

"המידע המספרי אודות הקורונה משמש אותנו כ-"חוש שישי" לגבי מה שאנחנו לא יכולים לראות או להרגיש ומספק בסיס כמותי עבור תובנות שעשויות להוביל לתגליות חשובות", אומר פרופ' רון מילוא. "שיתפנו במספרים שלנו למעלה מארבעים קבוצות מחקר במכון ויצמן למדע, שעובדות מסביב לשעון כדי לקדם את מחקר הקורונה, וגם קבוצות במדינות אחרות. אנו מאמינים שהעובדה שהמידע זמין לכולם ברשת מקלה על הקהילה המדעית לשתף מידע ולפעול יחד ביעילות נגד המגפה".

 

Prof. Milo is Head of the Mary and Tom Beck - Canadian Center for Alternative Energy Research. He is supported by Dr. and Mrs. Brian Altman, Dana and Yossie Hollander, the Larson Charitable Foundation New Scientist Fund, the Ullmann Family Foundation, the Zuckerman STEM Leadership Program, and the European Research Council. He is the incumbent of the Charles and Louise Gartner Professorial Chair