Home / Sections / Briefs / Prof. Ruth Arnon : Lessons From Influenza He

מה שלמדנו מהשפעת, מפרופ' רות ארנון

הקשר בין חיסון אוניברסלי נגד שפעת ומגפת הקורונה

english

דיווחים

15 מרץ, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

כמו בכדורגל, כשמדובר בהידבקות בזיהומים, לפעמים ביצוע עבירה היא אסטרטגיית הגנה מצוינת.
בעוד שאסטרטגיה זו פועלת ביעילות עבור מחלות זיהומיות רבות, היא אינה יעילה כשזה נוגע למחלת השפעת. יכולתו של נגיף השפעת לפתח מוטציות מגוונות מחייבת אותנו לפתח חיסון חדש בכל שנה.   

פרופ' רות ארנון מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע עומדת בראש החזית של פיתוח אמצעי הגנה חדש – חיסון אוניברסלי נגד שפעת הנמצא כרגע בשלב III של הניסוי הקליני. חיסון זה, מתמקד בחלקי הנגיף שנשארים זהים משנה לשנה, ומקרקע את יעדי הפעולה שלו אחת ולתמיד.  

פרופ' ארנון, המדגישה כי היא אינה מומחית לנגיף הקורונה, סבורה כי אסטרטגיה דומה עשויה להועיל גם נגד נגיף הקורונה, כולל הזן הנוכחי – COVID-19. כלומר, גישה תרופתית אפשרית ליצירת חיסון נגד COVID-19 הכוללת מיקוד בחלבון ויראלי מסוים, הנקרא SPIKE, המהווה גורם פוגעני חשוב בתהליך ההדבקה של הנגיף. גישה נוספת עשויה להיות התמקדות בחלבון, או במקטעי החלבון הנפוצים בכל סוגי הנגיף האלימים ביותר, כולל SARS-CoV, MERS-CoV ו- COVID-19.

"אילו הייתי עובדת בתחום נגיף הקורונה", אומרת פרופ' ארנון, "הייתי ממקדת את המאמצים בגישת לזהות את אזורי החלבון הבלתי משתנה". 

כמה זמן להערכתך יידרש כדי לפתח חיסון?

נזדקק להרבה סבלנות. גם אם היו מזהים היום חיסון אוניברסלי נגד נגף הקורונה, לא סביר שניתן יהיה להפיק מכך תועלת כבר השנה.

מדוע זה ייקח זמן רב?

האתגר מורכב מגורם המשותף לכל תהליכי ייצור חיסונים - בעוד שחובה לנסות חיסונים על בעלי חיים, לא קיימים מודלים מתאימים בבעלי חיים המדגימים את אופן הפעולה של מעגל ההדבקה בבני אדם, והמשמעות היא שיהיה צורך לבצע ניסויים טרום-קליניים. יותר מזה, חייבים לנסות את החיסון על בני אדם לצרכי בטיחות – תהליך שעשוי לקחת שבועות ארוכים ואף חודשים. לאחר מכן, כאשר יימצא חיסון, יש לייצר אותו בכמויות המוניות מספיקות ולספקו בתפוצה נרחבת כדי שניתן יהיה ליישם את "חסינות העדר". 

חסינות העדר היא סוג של הגנה עקיפה ממחלות זיהומיות, המתרחשת כאשר אחוז גדול מהאוכלוסייה מחוסן מהידבקות בנגיף, ובכך מספק אמצעי הגנה לאנשים שאינם מחוסנים. למעשה, הנגיף נותר ללא נשאים.

יתר על כן, ניסויים בחיסונים נוטים להימשך זמן רב יותר מאשר ניסויים בתרופות לסרטן. החיסונים ניתנים לאנשים בריאים, וניתן לקבוע את יעילותם רק באמצעות גישה קפדנית של "לחכות ולראות", כדי לגלות האם החיסונים אכן מונעים הידבקות. 

לכן, מציינת פרופ' ארנון, לא מספיק רק לייצר את החיסון – יש צורך גם לספק אותו לכל אדם אשר נמצא בסיכון על מנת שהוא אכן יהיה יעיל. לגבי COVID-19, מדובר על העולם כולו. עד אשר זה יקרה, ההתפרצות הנוכחית עשויה כבר לדעוך מעצמה.

האם נגיף הקורונה יהיה מחלה עונתית או תקופתית?

לא ברור האם, במידה ואכן יהיה חיסון נגד COVID-19, נגיף הקורונה יהיה בעל תנודתיות עונתית וידעך, כמו במחלת השפעת, בזכות חסינות העדר הנגרמת כתוצאה מחיסון נגד שפעת עונתית, כמו גם מהתחממות מזג האוויר וטמפרטורות גבוהות יותר, שהנגיף אינו שורד בהן. 

לנגיפי הקורונה יש מספר רב של זנים. מרבית הזנים הללו גורמים לתסמינים קלים ביותר של הצטננות אצל האדם החולה. מעת לעת – ולמרבה התסכול, באופן בלתי ניתן לחיזוי – מופיעים זנים אלימים, כגון הסארס (SARS-CoV) – זן נגיף הקורונה בשנת 2003, MERS-CoV בשנת 2012 (שניהם דעכו עם בוא הקיץ), וממש לאחרונה, COVID-19. אם COVID-19 לא ייעלם, או אם ימשיך להופיע שוב כמו מחלת השפעת, הצורך בחיסון יהיה הכרחי.

ייתכן שחיסון אוניברסלי נגד נגיף הקורונה לא יסייע לנו לנצח את המאבק בהתפרצות הנוכחית, אולם, לדברי פרופ' ארנון, הדבר יסייע לנו להיערך עם ההגנה הטובה ביותר לעתיד.

Prof. Ruth Arnon is supported by the Irwin Green Alzheimer's Research Fund and the Estate of Ethel Lena Levy.