Home / Sections / Features / Israel Prize To Prof. Adi Kimchi He

פרס ישראל לפרופ' עדי קמחי

בזכות גילוייה בנוגע ל החלטות בין מוות וחיים של תא

english

כתבות

25 מרץ, 2019
מקור: 
Weizmann homepage

פרופ' עדי קמחי מהמחלקה לגנטיקה מולקולרית במכון ויצמן למדע תקבל השנה את פרס ישראל במדעי החיים על עבודתה פורצת הדרך בתחום מוות תאי מתוכנת (programmed cell death).

היא תקבל את הפרס בטקס ממלכתי שיתקיים בירושלים ביום העצמאות. בהודעת ועדת הפרס נמסר כי "קמחי היא מחלוצי פענוח מנגנון המוות התאי המתוכנת ביונקים".

לזכותה של פרופ' קמחי נזקפים גילויים פורצי דרך בקשר לבחירת התא אם לחיות או למות – היא זיהתה גנים בשם DAP שאחראים להחלטה הזאת, ואת מסלולי האיתות המניעים צורות שונות של מוות תאי. טכנולוגיית "ציד הגנים" שפיתחה, המתבססת על שיטת סריקת RNA לאיתור הגנים המבקרים את המוות התאי, הקדימה בעשור את הגישות המקובלות היום בעולם, המשתמשות בספריותRNA interference לחילוץ גנים על ידי נטרול .RNA המפורסם מכל הגנים, ה-DAP-kinase, זוהה כחלבון מדכא התפתחות סרטנית, והמייסד של משפחת קינזות חדשה. במקביל, היא פיתחה פלטפורמה מערכתית שמחברת את כל צורות המוות התאי, אפופטוזיס, אוטופגיה ונקרוזיס, לרשת מאוחדת של אינטראקציה בין חלבונים. פיתוח זה, הוביל לפיצוח של החוקיות בפעולת הרשת כולל זיהוי משובים חיוביים ושליליים ומעברים בין צורות המוות השונות. עבודתה של פרופ' קמחי פותחת כיוון חדש בתחום המתפתח של רפואת סרטן מותאמת אישית לאיתור נקודות התורפה של גידולים אצל מטופלים בסריקה מוקדמת של מפת חלבוני המוות.

"פרופ' קמחי פיתחה גישות חלוציות לפענוח המסלולים המורכבים בתאי גוף האדם, השולטים בהחלטות החיים והמוות של התאים ובהתפתחות סרטן", הוסיפה ועדת הפרס בהודעתה. "עבודתה חשפה מנגנונים מולקולריים מערכתיים חדשניים להבנת תהליך המוות התאי ברמת ייצור החלבונים ופירוקם. כפי שציינה הוועדה, הישגיה של פרופ' קמחי במכון ויצמן חורגים מגבולות המעבדה. היא פעילה במיוחד בקידום מדעניות בקמפוס ובעבר כיהנה בתפקיד יועצת הנשיא לקידום נשים במדע במכון, המפעיל תוכנית ארצית מצליחה לפוסט-דוקטורנטיות לקידום נשים במדע.

"פרופ' קמחי היא כל מה שכלת פרס ישראל ראויה להיות – חדשנית, מבריקה, פורצת דרך ושוברת מוסכמות", צייץ שר החינוך נפתלי בנט. "במשך שנים היא פעלה לקידום נשים במדע ולחיזוק מעמדה של האקדמיה הישראלית בעולם. איזו גאווה".

Prof. Kimchi is supported by the Helen and Martin Kimmel Institute for Stem Cell Research. She is the incumbent of the Helena Rubinstein Professorial Chair in Cancer Research