Home / Sections / New scientists / Zooming In On The Brain He

זום-אין לתוך המוח

נא להכיר: ד"ר ריטה שמידט

english

חוקרים חדשים

9 אוקטובר, 2018
Dr. Rita Schmidt

Dr. Rita Schmidt

הצורך בצילום של תמונה טובה בזמן הנכון ובמקום הנכון מעולם לא היה כה חזק עד לתקופה האחרונה, שבה כמעט כולם מסתובבים עם מצלמות זמינות בטלפונים הסלולריים. ד"ר ריטה שמידט לוקחת את הצורך הזה עמוק יותר, אל עבודתה כחוקרת, ונושא המחקר שלה הוא מוח האדם.

יותר מתמיד, פני הדימות הביו-רפואי משתנים בזכות השימוש המתקדם בשדות מגנטיים אולטרה-חזקים (ultra-high fields) בדימות תהודה מגנטית (MRI). במחקרים על הפעילות התפקודית של המוח משתמשים ביכולת המוגברת הזאת כדי להתבונן – זו הפעם הראשונה – בבני אדם, בפרטים העדינים של מערכות הראייה, השמיעה והמגע, בדיוק וברזולוציה שאפילו לא חלמו עליהם לפני עשר שנים. הרזולוציה הגבוהה תאפשר אפילו לעקוב אחר פלסטיות המוח ויכולתו לשנות קשרים בין נוירונים ב למידה וזיכרון. מומחית ה-MRI ד"ר ריטה שמידט שהצטרפה לאחרונה כחוקרת למכון ויצמן למדע, הגיעה כדי לבצע את המחקרים האלה.

עד לפני עשר שנים, רוב מחקרי הדימות המוחי עשו שימוש במגנטים עם חוזק שדה של 1.5T (1.5 טסלה) או 3T לכל היותר. חוזקי שדה של 7T משמשים כיום באופן שגרתי בדימות ביונקים קטנים, ובמכון הלאומי לדימות ומחקר המוח האנושי על שם עזריאלי שבמכון ויצמן מתקיים מחקר חלוצי שמטרתו ליישם חוזקי שדה של 7T באופן בטוח ויעיל גם במחקרים בבני אדם. מגנט ה-7T החדש של מכון עזריאלי הגיע והותקן בתחילת 2018, וזאת הייתה ההתקנה השנייה מסוגה בעולם.

ד"ר שמידט הייתה בעבר פוסט-דוקטורנטית באוניברסיטה בליידן, הולנד, ועבדה במשך כמה שנים עם המכון הלאומי על שם עזריאלי במכון ויצמן כחוקרת אורחת. היא תיישם את המומחיות שלה בטכנולוגיית MRI במגוון ניסויים במדעי המוח המתוכננים למערכת ה-7T. ד"ר שמידט קיבלה הצעות עבודה רבות במקומות שונים בעולם, אבל למכון ויצמן היה יתרון ברור מאוד מבחינתה: ה-7T החדש.

"אני אשת אינטגרציה", אומרת ד"ר שמידט, "אני אוהבת לפתח כלים שמשלבים דיסציפלינות שונות, כמו פיסיקה וכימיה בחקר המוח. שמחתי לחזור לישראל, לא רק כדי להיות קרובה למשפחה, אלא גם כי מכון ויצמן הוא המקום היחיד שבו יש לי הזדמנות לפתח כלים אינטגרטיביים במדעי המוח וליישם אותם במערכת 7T."

מההיי-טק לאקדמיה

ד"ר שמידט נולדה במולדובה והגיעה לישראל עם משפחתה בגיל 12. היא עבדה כמה שנים כמהנדסת מערכות בחברת ההיי-טק "אינסייטק", הייתה שותפה לפיתוח ארבעה פטנטים למערכות ושיטות בתחום התהודה המגנטית והאולטרסאונד ואחר כך חזרה לאקדמיה לדוקטורט בפיסיקה כימית במכון ויצמן. מחקר הדוקטורט שלה נעשה בהנחייתו של פרופ' לוסיו פרידמן ועסק בקידוד תלת ממדי במרחב ובזמן ב-MRI אולטרה-מהיר. לאחר מכן היא עברה להולנד לפוסט-דוקטורט עם פרופ' אנדרו ווב ב- C.J. Gorter Center for High-Field MRI. במהלך הפוסט-דוקטורט שמרה ד"ר שמידט על קשר עם מכון ויצמן ועבדה כחוקרת אורחת במחלקה לנוירוביולוגיה. ב-2018 הצטרפה לסגל מכון ויצמן.

תחומי העניין של ד"ר שמידט כוללים שינויים במוליכות החשמלית במוח. היא תנסה להשתמש בשינויים אלה כדי לפתח שיטת מדידה חדשנית וישירה יותר של הפעילות העצבית. במעבדתה החדשה במכון היא תשתמש גם בדימות ספקטרוסקופי של תהליכים מטבוליים כדי לשפוך אור על תפקוד הנוירונים במוח בנבדקים בריאים וחולים. נושאים אלה משתלבים היטב במחקר שלה על דימות מוחי ספקטרוסקופי מהיר ברזולוציה גבוהה ובחיפושיה אחרי חומרים מתקדמים וחכמים חדשים שיאפשרו לחוקרים להתבונן מקרוב, כמו דרך זכוכית מגדלת, במוח.