עבודה במעבדה כימית

במעבדה ייתכנו מוקדים רבים של סיכונים כימיים, שמקורם בכימיקלים שונים (חומרים קורוזיביים, דליקים, רעילים, מחמצנים וכו') וכן בתגובות כימיות העלולות לצאת משליטה.
מדריך זה מוסיף על הוראות החוק והתקנות המקובלות בישראל. ראשי קבוצות המחקר אחראיים לקיום כל דרישות הבטיחות במעבדות אשר באחריותם. כמו כן, הם אחראים לוודא כי העבודה במעבדה נעשית בהתאם לחוק והנהלים במכון ויצמן ולפעול ליישום הנחיות הבטיחות על ידי העובדים, הסטודנטים וכל הנכנסים למעבדות שבאחריותם.
ראש קבוצת המחקר אחראי על הכנת נהלי עבודה בכתב לתהליכי עבודה מוגדרים. נהלים אלו חייבים להיות ברשות כל עובדי המעבדה. הנהלים מגדירים הוראות והמלצות של יח' הבטיחות לעבודה במעבדה.

עקרונות בטיחות כלליים

העקרונות המנחים להלן נועדו למזער סיכונים ולהשיג בטיחות במעבדה:

  1. בעת עבודה עם חומרים כימיים יש ללבוש חלוק ארוך סגור העשוי מ- 100% כותנה, הכולל שרוולים ארוכים עם "מנג'ט" וכפתורי "תיק-תק", נעליים סגורות מחומר דוחה נוזלים,) לא מבד), מכנסיים ארוכים, משקפי בטיחות וכפפות מתאימות.
  2. אין להריח או לטעום חומרים כימיים.
  3. לפני תחילת עבודה עם חומר כימי יש לקרוא בעיון את התווית על הבקבוק, לעיין בגיליון הבטיחות של החומר (MSDS) ולהכיר את הסיכונים המיוחדים לו.
  4. להיות ערניים לתנאים לא בטיחותיים בסביבת העבודה ולהתריע על מנת לנקוט במהירות בפעולה מתקנת.
  5. להשתמש בציוד או בחומרים כימיים מסוכנים רק למטרתם הייעודית.
  6. לבדוק את תקינות הציוד לפני השימוש:
  • כלי מעבדה מזכוכית/פלסטיק - אתר סדקים/שברים/נזילות.
  • מנדף כימי – וודא כי נבדק וכי הוא ראוי לשימוש ואינו מלא בציוד וכימיקלים החוסמים את פתחי יניקת האוויר
  • ציוד מגן אישי - וודא כי אין פגמים/שברים/שריטות.
  1. יש לדעת היכן נמצא  ציוד החרום – מטפה כיבוי אש, משטפת עיניים, מקלחת חרום, מסכת החרום, וכן הכר את נהלי התגובה וההתנהגות בחרום.
  2. להימנע מהסחת דעת בעת עבודה עם חומרים כימיים.