Home / Sections / Briefs / One Shot Strategy He

זריקה אחת וזהו

חיסון אוניברסלי נגד שפעת עשוי לעצור את המחלה

english

דיווחים

12 מרץ, 2018
מקור: 
WEIZMANN MAGAZINE VOL. 13
Prof. Ruth Arnon

Prof. Ruth Arnon

מניעת מחלות עדיפה על ריפוי, גם כשמדובר בשפעת. היות שבין 5-20 אחוזים מאוכלוסיית ארה"ב נדבקת בשפעת כל שנה, וכמה אלפים מתים בגלל מחלות הקשורות בשפעת, חברות תרופות אמריקאיות מתכננות לייצר מעל 160 מיליון מנות של זריקות חיסון נגד המחלה, בשנה הבאה בלבד.

הצורך לייצר כל כך הרבה מנות נובע מהעובדה כי השפעת – שלא כמחלות מדבקות אחרות – משתנה בכל שנה ובכך מחייבת ליצור חיסונים חדשים. גישה חדשה, שפותחה על ידי פרופסור רות ארנון מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע ובעבר נשיאת האקדמיה הישראלית למדע, הולידה חיסון המסוגל באופן פוטנציאלי להגן על בני אדם משפעת במשך שנים רבות והפועל נגד כל זני הווירוס בזריקה אחת.

חדשנות בתחום התרופות אינה זרה לפרופ' ארנון; היא הייתה שותפה לפיתוח הקופקסון ((Copaxone ®, תרופה לטיפול בטרשת נפוצה אשר חולשת על שליש מהשוק העולמי. כיום, היא עומדת בראש הוועדה המדעית המייעצת של חברת ביונדווקס פרמסוטיקלס (BiondVax Pharmaceuticals Ltd.), שפיתחה חיסון אוניברסלי המתבסס על עשרות שנים של מחקר חלבונים שנוהל במעבדתה במכון ויצמן. פרופ' ארנון היא חלוצה בתחום הטיפול התרופתי העושה שימוש בפפטידים סינתטיים – שרשראות קצרות של חומצות אמינו - כדי לעורר תגובה חיסונית. לאחר שהשיגה הוכחת היתכנות בחסימת וירוסים שתוקפים בקטריות, פרופ' ארנון פנתה לחסימת וירוסים שתוקפים בני אדם.

"בחרנו בשפעת בגלל הידע הרב שהצטבר בנושא", היא אומרת. "ידענו כי אזורים מסוימים של הווירוס משתנים, בעוד שאחרים אינם משתנים. לכן, החלטנו להתמקד באזורים שאינם משתנים מתוך הנחה כי אזורים אלה עשויים להיות חיוניים להידבקות. ציפינו שאם האזורים שאינם משתנים משותפים לסוגים רבים של שפעת, גישה זאת תהיה אפקטיבית מאוד".

שתי ההנחות הוכיחו את עצמן. הצוות של פרופ' ארנון חיסן עכברים בחיסון הסינתטי והשיג הגנה של 100% מפני מספר זנים של וירוס השפעת. יתרה מזאת, העכברים לא נדבקו במשך שבעה חודשים – תקופה שווה לעשרות שנים בבני אדם. מאוחר יותר, בשיתוף עם עמיתה במחלקה, פרופ' יאיר רייזנר, בעבודה על "עכברים מואנשים" (humanized mice), התוצאות היו דומות: למרות שהעכברים המהונדסים המחוסנים נחשפו לווירוס השפעת, הם נותרו בריאים. ביונד-וקס קיבלה רישיון עבור טכנולוגיית החיסון האוניברסלי, ועל הפטנט חתומות פרופ' ארנון ועמיתת מחקר במעבדתה, ד"ר תמר בן ידידיה.

לאחר סדרה של מחקרים קליניים מוצלחים, שכללו קרוב ל-700 נבדקים, החיסון עתיד להיבדק בקרוב על כמה אלפי בני אדם בשלב השלישי של מחקר קליני על מנת לקבוע את היעילות שלו ולקבל את אישורו של מנהל המזון והתרופות האמריקאי (FDA).

"אם פעם חשבו שבלתי אפשרי לחסל את מחלת השפעת בבני אדם, כיום אנחנו מאמינים שניתן להשיג מטרה זאת בשנים הקרובות", אומר ד"ר רון בבקוב, המייסד וה-CEO של החברה. "קראנו לחברה שלנו ביונדווקס - שפירושו מעבר לחיסונים – מפני שהמחקר מראה כי גישה זאת תוביל לפחות אשפוזים הקשורים בשפעת ולפחות תמותה".

ד"ר בן ידידיה, המדענית הראשית של החברה, מוסיפה: "החיסון האוניברסלי ייתן מענה לצורך משמעותי על ידי יצירת הגנה רב עונתית נגד זני שפעת עונתיים ופנדמיים (בעלי פוטנציאל למגפה)".

"השפעת היא איום עולמי אמתי", אומרת פרופ' ארנון. "למרות שהחיסון שלנו אינו זמין עדיין בבתי מרקחת, אני אופטימית. במחקר מדעי, הסיפוק הגדול ביותר טמון בידיעה שניתן לעזור לבני אדם.