הכל תלוי בעיתוי

מחקר חדש חושף רגע מכריע בהגנה אנטי-ויראלית

english

דיווחים

16 מרץ, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

במאבק נגד זיהום נגיפי, השיטה של מערכת החיסון שלנו דומה במידה רבה לעץ: היא מסתעפת לכיוונים שונים ומאמצת אסטרטגיות הגנה שונות בהתאם לשורש הבעיה. מחקר חדש של פרופ' עידו עמית ממכון ויצמן למדע ופרופ' מתאו יאנקונה מבית החולים סן רפאלה במילאנו חושף כי מנגנון ההסתעפות הזה מונחה על ידי אינטרפרון – חלבון שמנפיק הוראות המכשירות תאים לייצר הגנה אנטי-ויראלית.

על פי המחקר החדש, שפורסם בכתב העת Nature Immunology בחודש פברואר, העיתוי של ההוראה הוא משמעותי וקובע איזה תא – מבין שני סוגי תאים מובחנים – תיצור מערכת החיסון. המחקר מראה שהדינמיקה של האינטרפרון היא שמווסתת את התגובה החיסונית האדפטיבית – התגובה בה הגוף מייצר נוגדנים הנלחמים בפתוגן – וממצאים אלה עשויים לסייע לחברות התרופות לתכנן חיסונים יעילים יותר.

המחקר, שנערך על ידי פרופ' עמית והפוסט-דוקטורנט ד"ר אמיר גלעדי במחלקה לאימונולוגיה יחד עם פרופ' מתאו יאנקונה ועמיתים נוספים מאיטליה וגרמניה, התמקד במה שמכונה תאי T מסייעים. סוכנים חיסוניים אלה אינם מנטרלים את הפולשים עצמם, אלא שולחים מסרים המפעילים את התגובה החיסונית המבדלת של הגוף, ומאפשרים לתאים שלנו לבצע בחירות קריטיות בעיתוי מכריע.

דינמיקה של הסתעפות

במהלך זיהום נגיפי, "מסרי האזהרה" של האינטרפרון – החלבון שמעורר תגובה תאית לזיהום – מועברים לכתובת ספציפית במערכת החיסון: תאים דנדריטיים (Dendritic cells). המחקר הנוכחי גילה, שעל סמך העיתוי שבו מקבלים תאים אלה מסרים אלה – נקבע איזה סוג של תאT מסייע ייווצר כדי להגן על הגוף.

החוקרים השתמשו בטכנולוגיית ריצוף ברמת התא-הבודד של אר-אן-אי, שפרופ' עמית היה בין חלוצי השימוש בה, המאפשרת אפיון מולקולרי ברזולוציה גבוהה של מספר עצום של תאי חיסון המשתתפים בנקודות שונות בתהליך ההדבקה. באמצעות טכנולוגיה זו, הם יכלו לזהות את האופי המדויק של התאים הדנדריטיים שקיבלו את מסרי האינטרפרון ואת העיתוי המדויק שלהם.

באופן הולם, המונח דנדריטי מקורו במילה Dendron – עץ ביוונית – והוא מדגים כראוי כיצד התגובה החיסונית, המושרשת בסוג מסוים של נגיף, מסתעפת כדי ליצור את ההגנה היעילה ביותר. הודות למחקר זה, מתכנני החיסונים עשויים להצליח, ביום מן הימים, לייצר דינמיקה מולקולרית זו בפורמולות הקליניות שלהם, ולספק הגנה טובה יותר מפני נגיפים. 

Prof. Ido Amit is supported by the Helen and Martin Kimmel Award for Innovative Investigation, the Sagol Institute for Longevity Research, the Kekst Family Institute for Medical Genetics, the Thompson Family Foundation Alzheimer's Research Fund, Foundation Adelis, the Steven B. Rubenstein Research Fund for Leukemia and Other Blood Disorders, the Garvan Weizmann Partnership, Rising Tide Foundation, Anita James Rosen Foundation, Wolfson Family Charitable Trust, Estate of Simon Saretzky, and the Estate of Arthur Rath. He is the incumbent of the Eden and Steven Romick Professorial Chair

 

A dendritic cell

A dendritic cell