פרס א.מ.ת. לרשף טנא ודן תופיק

לגילויי המדענים יישומים בתעשיית התעופה והחלל, הרפואה והתעשייה הכימית

english

דיווחים

17 יוני, 2020

שני מדענים ממכון ויצמן למדע נבחרו לקבל את פרס א.מ.ת. היוקרתי לשנת 2020: פרופסור אמריטוס רשף טנא בקטגוריה של מדעים מדויקים ופרופ' דן תופיק בקטגוריה של מדעי החיים. פרס א.מ.ת. (אמנות-מדע-תרבות) מוענק על ידי קרן א.מ.נ. לקידום המדע התרבות והאמנות בישראל.

פרופ' טנא, מהמחלקה לחומרים ופני שטח, גילה חומרים ננו-אנאורגניים חדשניים המכונים מבנים אנאורגניים דמויי פולרנים (inorganic fullerene-like structures) בעלי צורה כדורית למחצה וכן ננו-צינוריות אנאורגניות (inorganic nanotubes ). בעקבות גילויים של מבנים אלה בשנת 1992, הוא הפך לחלוץ ומוביל עולמי בתחום זה. בשנים האחרונות. הוא פיתח אסטרטגיות סינתטיות חדשות המאפשרות הפקה של ננו-צינוריות ממספר רב של חומרים מיוחדים הנקראים תרכובות טרנריות וקווטרונריות.

תגליותיו הביאו תועלת רבה לתעשייה. חלקיקי הננו העשויים טונגסטן ביסולפיד פועלים כמיסבים ננו-כדוריים והפכו מאז לחומר המשמש כחומר סיכה תעשייתי למכונות. הודגם כי הננו-צינוריות שהוא גילה יכולות לחזק פולימרים והן מראות פוטנציאל רב בטווח גדול של יישומים בטכנולוגיות הרפואה, כגון תותבים, צנתרים של הלב וכלי הדם וצנתרים ליישומים אורולוגיים, ובתעשיית התעופה והחלל, בטכנולוגיות ספורט ובהנדסת רקמות. מחקרו הוביל להקמתן של מספר חברות, ביניהן ננוטק פתרונות תעשייתיים (Nanotech Industrial Solutions), המחזיקה בבלעדיות על המבנים הננו-צינוריים שלו.

"הכוח המניע את המחקר שלי הוא סקרנות אינסופית לגילוי ננו חומרים חדשים", אומר פרופ' טנא.

בעקבותיו של דרווין

מסעו המחקרי  של פרופ' תופיק כולל לא רק מבט אחורנית אל תהליך ההתפתחות האבולוציונית של אנזימים טבעיים, אלא גם מבט אל עבר העתיד – כיצד יכול ידע זה להוביל אותנו ליצירה של אנזימים "מעוצבים" לשימוש במגוון גדול של יישומים. מחקרו סייע בפתיחה של תחום מחקר הולך וגדל של אבולוציה מכוונת של חלבונים.

פרופ' תופיק, מהמחלקה למדעים ביומולקולריים, הוא מומחה בתחום האנזימים – הזרזים המופלאים של הטבע. בעבודתו, שנמצאת בתווך שבין כימיה וביולוגיה, הוא פיתח מגוון של מערכות ניסוי המאפשרות לבצע אבולוציה של חלבונים במעבדה בזמן אמת, כולל טיפות מיקרוסקופיות דמויות תאים מלאכותיים.

המוטו של מחקרו משקף את האמרה המפורסמת של דרווין, "... מהתחלה כה פשוטה התפתחו  ועדיין מתפתחות אינספור צורות יפהפיות ומופלאות". לצד יכולתו לשפוך אור על תהליכים אבולוציוניים – כולל כיצד הופיעו החלבונים הראשונים לפני כ-3.8 מיליארד שנה – מחקרו אף מוביל אותנו בימים אלה אל חלבונים "מותאמים לפי מידה", שלהם פוטנציאל לשימושים רבים, כמו למשל פירוק של כימיקלים רעילים. "מה שאנחנו מבינים, אנחנו יכולים ליצור", אומר פרופ' תופיק.

 

Prof. Emeritus Reshef Tenne is supported by the Yotam Project. Prof. Dan Tawfik is the incumbent of the Nella and Leon Benoziyo Professorial Chair.