Home / Sections / New scientists / The Architecture of Proteins He

26 מאי, 2019
מקור:
Weizmann homepage

הגוף שלנו מורכב מחלבונים - מכונות זעירות הנמצאות בתאים ומתווכות את כלל הפעולות הפיזיולוגיות החיוניות לקיום חיים. עבור ד"ר מורן שלו בן-עמי, שהצטרפה לאחרונה למחלקה לביולוגיה מבנית במכון ויצמן למדע, המפתח להבנת דרכי הפעולה של מכונות מיניאטוריות אלה הוא מציאת העדשה הנכונה דרכה ניתן לתעד את סיפורן המורכב והדינמי על ידי צילומן בפעולה.

ד"ר שלו בן-עמי היא בוגרת תואר ראשון בביוכימיה מולקולרית מן הטכניון ותואר שני בביוכימיה מן האוניברסיטה העברית. לימודי הדוקטורט שלה, אותם ביצעה בטכניון, התמקדו בביולוגיה מבנית. את לימודי הפוסט-דוקטורט, החלה ד"ר שלו בן-עמי במכון ויצמן למדע, שם הייתה לראשונה שקיבלה את מלגת התוכנית לקידום נשים במדע לפוסט-דוקטורט משולב במכון ויצמן ובחו"ל. במהלך לימודי הפוסט-דוקטורט שלה, עבדה ד"ר שלו בן-עמי עם כלת פרס נובל, פרופ' עדה יונת, והשתמשה במיקרוסקופיה אלקטרונית קריוגנית (cryo-EM) – טכנולוגיה חדשנית המסוגלת להציג מולקולות ביולוגיות ברזולוציה כמעט אטומית – כדי לחקור אברונים המצויים בתאים של הטפיל הלישמניה – פתוגן קטלני הפוגע במיליוני אנשים ברחבי העולם. במחקר זה חשפה את המבנה התלת ממדי של המכונה המשמשת לייצור חלבונים בתא הטפילי - הריבוזום - וגילתה כיצד תרופות כנגד לישמניה הורגות את הטפיל. תוצאות המחקר מהוות את הבסיס המדעי לזיהוין של נקודות תורפה ייחודיות בתא הטפילי בהן ניתן להתמקד לשם פיתוחם של טיפולים חדשים.

בהמשך לימודי הפוסט-דוקטורט באוניברסיטאות סטנפורד ומישיגן בארה"ב, הרחיבה ד"ר שלו בן-עמי את התמחותה בטכנולוגיית ה-cryo-EM. באמצעות טכנולוגיה זו היא חקרה את מבנה החלבונים האחראים לוויסות תהליכים במערכת העצבים המרכזית בגוף האדם. עבודתה שפכה אור על המנגנונים המרתקים המתווכים את התקשורת בין תאי המוח כמו גם את המנגנונים המולקולריים באמצעותם משפיעות תרופות שונות על מערכת העצבים המרכזית.

"מה שאני אוהבת במיקרוסקופייה האלקטרונית היא האפשרות לצלם תמונות ישירות של מולקולות בפעולה – תמונות, שכשמצרפים אותן זו לזו, מספרות את הסיפור המרתק של אופן פעולתן", היא אומרת.

במעבדתה החדשה במכון ויצמן למדע, חוקרת ד"ר שלו בן-עמי את המבנה ואת מנגנוני הפעולה של חלבונים המתבטאים על פני תאים בגופינו ואחראים על התקשורת בין תא למשנהו. במחקרה היא משלבת את טכנולוגיית ה-cryo-EM עם טכניקות מתחומי הביוכימיה והביולוגיה המולקולרית, במטרה לשפוך אור על דרכי התקשורת בין תאים בגופינו בשגרה מחד, ומאידך, לבחון את האופן שבו תקשורת לקויה בין תאים תורמת להתפתחות מחלות.

Dr. Moran Shalev-Benami is supported by the Harmstieg New Scientist Fund and The Pearl Welinsky Merlo Foundation

Tags: