Home / Sections / Briefs / A Sniff Test For Coronavirus? He

מריחים את המחלה

ערכת SmellTracker עשויה לאבחן קורונה

english

דיווחים

4 מאי, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

בימים אלה של ניסיון להילחם במגפת הקורונה, למעלה מחמישים מעבדות במכון ויצמן למדע נרתמות למאמץ. אחת מהן, מעבדתו של פרופ' נועם סובל, מתמקדת בסימפטום ראשוני למחלה: אובדן חוש הריח. לאחרונה, הודגם קשר בין אובדן זמני של חוש הריח למחלת COVID-19 בקרב חולים רבים, וסוכנות CDC האמריקאית הוסיפה פקטור זה לרשימת תסמיני מחלה, לצד חום, קוצר נשימה, שיעול ועוד. כתוצאה מכך, במדינות מסוימות הכריזו שתתרנות פתאומית מספיקה כדי להכריז על אדם כחולה בקורונה, גם אם לא עבר בדיקה נוספת.

פרופ' סובל מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן חוקר את הקשר בין חוש הריח להתנהגות אנושית בבריאות ובחולי. מעבדתו פיתחה מבחן ריח מקוון בשם SmellTracker, שמאפשר לכל אחד לעקוב אחר חוש הריח האישי שלו. מטרתו של המבחן, שפותח בשיתוף עם חוקרים במרכז הרפואי ע"ש אדית וולפסון בחולון, היא לעזור לציבור לאתר סימנים מקדימים למחלה. הוא מופץ ברחבי העולם ב-13 שפות, ושיעור ההיענות עומד – נכון לכתיבת שורות אלה – על 200 משתמשים חדשים בשעה.

האתר של SmellTracker מנחה את המשתמשים לבחור חמישה חומרים ביתיים, שאותם ירחרחו באופן קבוע וידרגו את מידת חוזקם ונעימותם. בין החומרים המוצעים נמנים דבש, חמאת בוטנים, חומץ, שום קצוץ ומשחת שיניים. כאשר חל שינוי משמעותי בתוצאות, הפלטפורמה תציג מסך אדום שיזהיר את המשתמש. החוקרים מדווחים שהשימוש בפלטפורמה כבר נחל מספר הצלחות בזיהוי נדבקים, שלאחר מכן אומתו בבדיקה רפואית.

יש לציין, שלא כל מי שנדבק בקורונה ירגיש ירידה בחוש הריח. מחקרים מצאו קשר זה בקרב 60 אחוזים מהנבדקים. אולם, היות שהתופעה מתרחשת באופן פתאומי ומשמעותי, היא בהחלט יכולה להוות אינדיקציה להידבקות.

החוקרים משערים שהפלטפורמה גם תוכל לסייע באבחון זן המחלה. עד כה, אותרו שמונה זנים של קורונה ברחבי העולם, ופרופ' סובל סבור כי אובדן חוש הריח יוכל לעזור למערכת הרפואית לזהות את הזן הספציפי שפגע בחולה, כדי להתאים לו טיפול יעיל.

במקביל לעבודה עם הפלטפורמה, פיתחו במעבדה גם ערכות "חפשו והריחו" כדי לחלק בקרב נדבקים במחלה, על מנת למפות את השינויים בחוש הריח של חולים. הערכות, בתמיכת משרד הביטחון, עתידות להגיע גם לשבדיה, צרפת ומדינות נוספות.

פרויקט זה הוא אחד משלושה פרויקטים מכווני קורונה, שבהם עוסקת מעבדתו של פרופ' סובל. פרויקט נוסף הוא פיתוח של "אף אלקטרוני", שנועד לאבחן חולים. פרויקט שלישי מתמקד בחיישן שנועד לבדוק שחרור לאוויר של רסיסים מן האף. מדובר במכשיר זעיר במשקל שישה גרמים, שעונדים על האף לשם איסוף נתונים אלחוטי. "המטרה היא לנסות לאתר את החולים שיכולים לנשום עצמאית, אך נמצאים בסכנה לאבד יכולת זו", אומר פרופ' סובל. "זה יכול להיות הבדל של חיים ומוות".

לאתר SmellTracker בעברית

 

Prof. Noam Sobel is head of the Azrieli National Institute for Human Brain Imaging and Research; his research is supported by the Norman and Helen Asher Center for Human Brain Imaging; the Nadia Jaglom Laboratory for the Research in the Neurobiology of Olfaction; the Adelis Foundation; and the Rob and Cheryl McEwen Fund for Brain Research. Prof. Sobel is the incumbent of the Sara and Michael Sela Professorial Chair of Neurobiology

פרופ' נעם סובל

פרופ' נעם סובל