פרס א.מ.ת לפרופ' מיכל שוורץ
בזכות הישגים יוצאי דופן בתחום האימונולוגיה של המוח והשפעותיה על הזדקנות ושיטיון
דיווחים
פרופ' מיכל שוורץ מהמחלקה לנוירוביולוגיה במכון ויצמן למדע נבחרה לקבל את פרס א.מ.ת במדעי החיים לביו-רפואה, המוענק בישראל על ידי קרן א.מ.נ. הפרס מוענק לה על מחקרה פורץ הדרך בתחום הביו-רפואה.
פרופ' שוורץ ידועה בזכות תרומותיה המהפכניות לחקר המוח, המצביעות על תפקידה של המערכת החיסונית בשמירה על תפקוד המוח הבריא ובסיוע לריפויו. מחקרה החלוצי בתחום הנוירו-אימונולוגיה הפך על פיה את התפיסה הרווחת שהמוח מבודד לחלוטין ממערכת החיסון על ידי המחסום הידוע בשם "מחסום דם-מוח". לממצאים החלוציים והמהפכניים של פרופ' שוורץ יש השלכות מרחיקות לכת על הבנת מחלות מוח, כולל מגוון של מחלות נפש ומחלות ניווניות של המוח.
במשך השנים, פרופ' שוורץ וצוות המעבדה שלה תרמו לפענוח המנגנונים העומדים בבסיס התקשורת בין המוח ותאי מערכת החיסון במוח בריא ואיתרו את הכשל בתקשורת זו במקרים ניווניים חריפים וכרוניים של המוח. הם הראו, שתאי מערכת החיסון משתתפים בתחזוקת המוח לכל אורך החיים, וזיהו את המקום במוח שבו התקשורת הזאת מתבצעת. המחקר הראה שמחלות ניווניות של המוח, כולל אלצהיימר ודמנציה בגיל המבוגר, קשורות קשר הדוק לכשל בתקשורת בין שתי המערכות ושכשל זה מושפע מכשל של המערכת החיסונית המתפתח עם הגיל בכלל ובמחלות ניווניות בפרט.
מחקריה של שוורץ ב-20 בשנים האחרונות הניחו את הבסיס לפיתוח גישה אימונותרפית לטיפול באלצהיימר, שמטרתה לגייס את מערכת החיסון כדי שתעזור לריפוי המוח. הגישה החדשה הצליחה לצמצם את תסמיני המחלה ואפילו להחזיר אובדן קוגניטיבי במודלים של אלצהיימר בעכברים. גישת האימונותרפיה טומנת בחובה הזדמנות לשינוי מוחלט של הטיפול במחלות ניווניות, ויש לה פוטנציאל לספק טיפול מקיף לאלצהיימר, ששכיחותו בכל רחבי העולם גוברת, ויש לה השלכות הרסניות.
לגילוייה של פרופ' שוורץ לאורך השנים הייתה השפעה נרחבת על הקהילה המדעית, כפי שיכולים להעיד הדירוג הגבוה שלה במדד הציטוט של מאמרים מדעיים ומספרם הגדול של הסטודנטים והדוקטורנטים שהיא הנחתה, והיום הם חוקרים מובילים בתחומם.
את עשרות השנים והגילויים פורצי הדרך היא סיכמה בספר המיועד לקהל הרחב שפורסם ב-2015 ושמו Neuroimmunity: How Brain Science Will Revolutionize the Way We Live and Age (נוירו-אימונולוגיה: איך חקר המוח ישנה לחלוטין את חיינו וזקנתנו).
עם הכיבודים והפרסים שזכתה בהם לאחרונה נמנית בחירתה לנשיאות האגודה הבינלאומית לנוירו-אימונולוגיה (2016 – 2018). היא גם קיבלה את פרס בלומברג למצוינות במדעי הרפואה (2015) ואת פרס רפפורט על תרומתה יוצאת הדופן למחקר הביו-רפואי (2017). את מענק המחקר של נציבות המחקר האירופית (ERC) לחוקרים בכירים, שהוא המענק היוקרתי והתחרותי ביותר באירופה, היא קיבלה פעמיים. השנה בחרה בה העמותה הישראלית למדעי המוח (ISFN) כ"מדריכת השנה".
Prof. Michal Schwartz is supported by the Sagol Institute for Longevity Research, the Thompson Family Foundation Alzheimer's Disease Research Fund, the Adelis Foundation, the Rowland & Sylvia Schaefer Family Foundation, and the Carla Hunter and Andre M. Schub. Prof. Schwartz is the incumbent of the Maurice and Ilse Katz Professorial Chair of Neuroimmunology