שאלות כלליות
האם אפשר להתכונן לאולימפידה?
בהחלט. באופן כללי, כשרון מתמטי, וכישרון למתמטיקה של אולימפיאדות זה דבר שצריך לפתח. אמנם לאנשים שונים יש יכולות מולדות שונות, אך עבודה קשה היא המרכיב המרכזי של ההצלחה.
מהי הדרך הטובה להתכונן לאולימפיאדה?
לנסות לפתור בעיות מאולימפיאדות קודמות ולקרוא את הפתרונות שלהם. מומלץ לקרוא פתרונות של בעיות גם אם הצלחתם לפתור אותן, כיוון שייתכן שתוכלו ללמוד רעיונות חדשים מהפתרונות. מצד שני, מומלץ לחשוב על כל בעיה ולנסות לפתור אותה בכוחות עצמכם לפני שאתם קוראים את הפתרון. המלצתנו: אם לא פתרתם את השאלה, כדאי לקרוא את הפיתרון רק לאחר שאתם תקועים כרבע שעה בלי רעיונות חדשים.
איפה אפשר למצוא אלימפיאדות משנים קודמות?
מהו החומר הנדרש בשביל האולימפיאדה?
ראשית יש להדגיש שהמרכיב העיקרי בפתרון הבעיות בתחרות הוא חשיבה מתמטית ויצירתיות. אנו לא בוחנים את הידע המתמטי של המשתתפים, אלא את היכולת שלהם לגשת לבעיה מתמטית לא שגרתית ולפתור אותה (אפילו חלקית).
אנו מנסים לחבר את אולימפיאדת גיליס כך שבאופן עקרוני יהיה ניתן לפתור את כל הבעיות בהשתמש בחומר תיכוני בלבד (ברמת לימוד 5 יח'). יתר על כן, עבור כמעט כל הבעיות לא נדרש שימוש בחומר שלומדים בכיתות י"א ו-י"ב (חדו"א, מספרים מרוכבים).
בדרך כלל ניתן להסתפק בידע טוב של אלגברה בסיסית, גאומטריה של המישור, אינדוקציה, שאריות (חילוק עם שארית של מספרים שלמים) וקומבינטוריקה (שאלות כגון: כמה דרכים יש לבחור זוג תורנים מתוך כיתה של 30 תלמידים?).
עם זאת, ידע מעמיק במתמטיקה, קצת מעבר לרמה התיכונית, יסייע לתלמידים להתמודד טוב יותר עם הבעיות.
אנו משתדלים שהמבחן יורכב משאלות בנושאים שונים, כך שגם אם שאלה מסויימת עוסקת בנושא לא מוכר, ניתן יהיה לגשת לבעיה אחרת.
איפה אפשר ללמוד מתמטיקה קצת מעבר לרמה התיכונית?
עיינו בקישורים החיצוניים.
ניסיתי לפתור את הבעיות מהאולימפיאדות הקודמות ולא הצלחתי לפתור יותר משתי בעיות בכל אולימפיאדה. אפילו אחרי שקראתי את הפתרונות לא הבנתי איך פותרים חלק מהבעיות. האם כדאי לי בכל זאת להשתתף?
בהחלט. אנו לא מצפים שהמשתתפים יפתרו את כל השאלות: גם פתרון של שאלה או שתיים הוא הישג יפה. עם זאת מומלץ להמשיך להתכונן.
ניסיתי לפתור את הבעיות מהאולימפיאדות הקודמות ולא הצלחתי לפתור כלום. גם כשקראתי את הפיתרונות לא הבנתי את רובם. האם כדאי לי בכל זאת להשתתף?
יתכן שאת\ה צריכ\ה להתאמן עוד לפני שתוכל\י להשתתף באולימפיאדה באופן מתגמל. מומלץ להשתתף בשלב א' של המיון של נבחרת ישראל לאולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה ואז להחליט לפי התוצאות. לפי הנחיות משרד החינוך, על כל בתי-הספר להשתתף בשלב א'. מומלץ לוודא שבית-ספרך מודע להנחיות אלה. בכל מקרה מומלץ להמשיך להתכונן.
נרשמתי לאלימפיאדת גיליס. האם כדאי לי להשתתף באולימפיאדות נוספות?
בהחלט. כל אולימפיאדה היא הזדמנות להתמודד עם בעיות מעניינות באופן מרוכז. זו גם הזדמנות להכיר תלמידים מוכשרים אחרים מכל הארץ. כמו כן, אף על פי אולימפיאדת גיליס היא רק אחד משלבי המיון לקראת מחנות האימון של הנבחרת הישראלית לאולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה, ומאמני הנבחרת מתחשבים לעיתים גם באולימפיאדות אחרות.
למה יש לעיתים מספר זוכים במקום מסוים?
מתמודדים שהגיעו להשגים זההים או דומים זוכים באותו המקום.
למה מספר המקומות שונה משנה לשנה?
כל שנה אנו מחלקים מקום ראשון שני ושלישי. לעיתים אנו מעניקים מקומות נוספים בהתאם להתפלגות הציונים.
מה המשמעות של "ציון לשבח"?
"ציון לשבח" מקבלים כ-30 המתמודדים הראשונים אשר לא זכו במקומות הראשונים. המספר המדויק של הזוכים נקבע לפי התפלגות הציונים. מדובר בהישג מרשים ביותר, אימון נוסף יוביל כנראה לזכיה באחד המקומות הראשונים. אנו ממליצים לזוכים ב"ציון לשבח" להרתם ללימודי מתמטיקה הן במסגרת הכנה לאולימפיאדה והן במסגרות אחרות (למשל לימודים באוניברסיטה במקביל לתיכון).
מה המשמעות של "אות ה-100"?
את "אות ה-100" מקבלים כ-100 המתמודדים הראשונים אשר לא זכו במקומות הראשונים או בציון לשבח. המספר המדויק של הזוכים נקבע לפי התפלגות הציונים. מדובר בהשג מרשים. אם זכיתם בו, סימן שיש לכם כישרון למתמטיקה. אנו ממליצים להמשיך ולפתח את הכישרון הזה.
איפה אפשר לברר על אולימפיאדות אחרות?
עיינו בקישורים החיצוניים.
שאלות טכניות
עד איזה גיל מותר להשתתף באולימפיאדה?
התחרות פתוחה לכל בני הנוער בארץ שביום האולימפיאדה טרם מלאו להם 18, ובנוסף לכל התלמידים עד כיתה י"ב.
יש להרשם לתחרות מראש.
מתי יתפרסמו התוצאות של האולימפיאדה?
אנחנו משתדלים לפרסם את התוצאות כחודש לאחר האולימפיאדה. התוצאות יתפרסמו באתר, והזוכים יקבלו הודעות בדוא"ל.
איך מבררים האם עברתי את שלב א'?
שאלות בנושא שלב א' יש להפנות למשרד החינוך. בכל מקרה אפשר להירשם ולהשתתף באולימפיאדת גיליס. עם זאת, אם לא עברתם את שלב א' מומלץ לעיין בשאלונים משנים קודמות כדי לתאם ציפיות.
באילו שפות מתקיימת האולימפיאדה?
אנו מחברים את האולימפיאדה בשפה העברית. נעשה מאמץ לתרגם את האלימפיאדה לערבית, רוסית, אנגלית אם הדבר יתאפשר. כמו כן ננסה לדאוג שהמשגיחים יכלו לענות על שאלות בשפות אלה. אם את\ה מעוניין\ת לקבל שאלון באחת משפות אלה ו\או להיות באולם שבו המשגיחים יוכלו לענות על שאלות בשפות אלה, יש לציין זאת בעת ההרשמה (כתשובה לשאלה "שפה מועדפת"). כמו כן אפשר לכתוב פתרונות לשאלות בכל אחת מארבעת השפות שצוינו, אבל כדי להקל על תהליך הבדיקה אנו מבקשים ממי שיכול לכתוב את הפתרונות בעברית.
מאיזה גיל מותר להשתתף?
אולימפיאדה מיועדת לתלמידי תיכון. עם זאת, אין גיל מינימלי להשתתפות. אם התלמיד\ה מרגיש\ה שהוא\היא מסוגל\ת להתמודד עם הבעיות, ומספיק בוגר\ת כדי לשבת מספר שעות ולנסות לפתורן, הוא\היא מוזמן\ת להשתתף גם אם הוא\היא צעיר\ה משמעותית מגיל התיכון. אנו ממליצים לתלמידים הצעירים יותר (מתחת לכתה ט') להתייעץ עם הוריהם.
אילו אולימפיאדות מתאימות לתלמידים צעירים יותר?
בשלב א' של המיון של נבחרת ישראל לאולימפיאדה הבינלאומית במתמטיקה יש גם שאלונים המותאמים לגילאי חטיבת הביניים. תלמידים צעירים שעברו שלב זה בהצלחה מוזמנים לאולימפיאדה הארצית למתמטיקה ע"ש פרופ' בנו ארבל שבאוניברסיטת תל-אביב. החל משנת 2016, בתחרות גרוסמן יש גם שאלונים המותאמים לגילאי חטיבת הביניים. בתחרות הערים יש שאלון עבור כיתות ט'-י'. מעדון "המתמטיקאי הצעיר" מקיים אולימפידות במתמטיקה לתלמידים בכיתות ג'-י"ב. שעשועון קנגורו הוא תחרות מתמטיקה לקהל רחב יותר לכיתות ב'-י'.
עד איזה גיל מותר להשתתף?
מותר להשתתף לתלמידי כל הכיתות עד י"ב. כמו כן תלמידים בגיל תיכון שלא נמצאים במסגרת בית-ספרית (למשל: אלה שסיימו תיכון מוקדם או נמצאים בחינוך ביתי) יכולים להשתתף.
אילו אולימפיאדות מאפשרות לתלמידים מבוגרים יותר להשתתף?
תחרות גרוסמן ותחרות הערים מאפשרות גם לחיילים להשתתף. כמו כן, סטודנטים יכולים להשתתף באולימפיאדת הסטודנטים הבינלאומית. סטודנטים המעוניינים יכולים לשאול באוניברסיטה שלהם על תהליך המיון.
האם ניתן לקבל הקלות בתחרות בשל לקות למידה?
לא. התחרות איננה מבחן, וחשוב מאד שתנאי התחרות יהיו זהים לכולם. יתרה מזאת, זו המדיניות בכל תחרויות המתמטיקה, ובכללן האולימפיאדה הבינלאומית, שתחרות גיליס מהווה שלב במיון אליה.
יחד עם זאת, התחרות בנויה באפן בו היכולת המתמטית היא הגורם המכריע, ולא אף יכולת אחרת. הזמן ארוך ככל הניתן, כך שהשפעת גורם הזמן מוקטנת. השאלות מנוסחות בתמציתיות, ובמקרה הצורך אנו מסייעים בקריאתן (וכמובן עונים על שאלות הבנת הנקרא העולות מהניסוחים). בבדיקת הפתרונות מתייחסים אך ורק לתכן המתמטי ולא ליכולת הבעה בכתב.
זאת ועוד, אנו עושים כל מאמץ להנגיש התחרות לכמה שיותר תלמידים. בפרט אנו משתדלים לתרגם את השאלון לכמה שיותר שפות ולענות על שאלות מתחרים במספר שפות.
אם אתם זקוקים להנגשה כלשהי, אנא פנו אלינו בהקדם, ואנו נשתדל לספקה, כל עוד, כמובן, אין בה משום פגיעה בהגינות התחרות.
מתי צריך להגיע לאולימפיאדה? כמה זמן האולימפיאדה נמשכת?
יש להגיע בשעה 10:30 כדאי להרשם ולקבל את המחברת. האלימפיאדה עצמה צפויה להתחיל בשעה 11:00 והיא נמשכת 5 שעות.
באיזה כלי כתיבה מותר להשתמש באולימפיאדה?
את הפיתרונות יש לכתוב בעט שחור או כחול. ניתן להשתמש בעיפרון בשביל השירטוטים.
מה צריך להביא לאולימפיאדה?
אישור הרשמה, עט (שחור או כחול), מים, סרגל ומחוגה (למי שרוצה), עיפרון (למי שרוצה), מזון קל (למי שרוצה).
הערה: תשובה זאת תקפה לשנה רגילה. בשנת תשפ"א, בשל מגפת הקורונה, התחרות מתבצעת באופן מקוון. יש לעקוב אחרי העידכונים בעמוד הראשי ובדוא"ל.
האם מותר להשתמש בחומר עזר כלשהו במהלך האולימפיאדה?
לא. כל סוג של חומר עזר אסור. מותר להשתמש רק בעט (שחור או כחול), עיפרון (בשביל הסרטוטים), סרגל ומחוגה.
האם מותר להשתמש במחשבון במהלך האולימפיאדה?
לא. והמחשבון גם לא יעזור.
האם מותר להשתמש בטלפון במהלך האולימפיאדה?
לא. כל שימוש בטלפון אסור. גם שימוש שלא למטרת שיחה.
האם מותר לדבר אחד עם השני במהלך האולימפיאדה?
לא. שיחה בין משתתפים עלולה להוביל לפסילתם, גם אם השיחה לא קשורה לבעיות התחרות. כל שאלה יש להפנות למשגיחים.
האם מותר לקחת את השאלון הביתה בתום האולימפיאדה?
כן, בתנאי שממתינים לסיום האולימפיאדה.
אני מורה ואני מעוניין לרשום את תלמידי, מה הדרך לעשות זאת?
ההרשמה היא אישית. אנו ממליצים להנחות את התלמידים להרשם בעצמם. המורה יכול/ה גם להכנס לטופס ההרשמה ולירשום את התלמידים בזה אחר זה. לא ניתן לרשום מספר תלמידים בהרשמה אחת. יש להכנס מחדש לטופס עבור כל תלמיד.