Home / Sections / Briefs / In Covid 19, Why Does Vulnerability Rise With Age? He

מדוע הפגיעות ל- COVID-19 עולה עם הגיל?

מדוע הפגיעות ל- COVID-19 עולה עם הגיל?

english

דיווחים

13 אפריל, 2020
מקור: 
Weizmann homepage

הקהילה הרפואית העולמית זקוקה כמו אוויר לנשימה לכמות גדולה יותר של מכונות הנשמה – מכונות שמכניסות ומוציאות אוויר מריאותיהם של חולי קורונה המתקשים לנשום בכוחות עצמם. אולם, מה בריאותיו של אדם כלשהו הופך אותו או את מערכת הנשימה שלו לפגיעה יותר לנגיף הקורונה? ומדוע הפגיעות הזאת עולה עם הגיל? מחקרו של פרופ' ולרי קריז'נובסקי, מומחה להזדקנות התא, שלב ייחודי במחזור החיים של תאים, עשוי לספק תשובות טובות יותר לשתי השאלות הללו.

הזדקנות התא הוא מצב "דמוי-זומבי" בו התאים חדלים לצמיתות להתחלק, אך אינם מתים. הצטברות טבעית של תאים מזדקנים – בדומה לזבל ביולוגי שאינו מפונה – היא סימן היכר של רקמות מזדקנות. הצטברות זו תורמת גם למחלות אחרות תלויות גיל, כולל סרטן.

בתחילת שנות האלפיים, נגיף הסארס (ראשי תיבות באנגלית של תסמונת נשימתית חריפה חמורה) החל להתפשט ברחבי העולם. הסארס, שנגרם על ידי נגיף קורונה – משפחת הווירוסים שעומדת מאחורי המגיפה הנוכחית - תקף דרך רירית הריאה וגרם לחום, קוצר נשימה ודלקת ריאות.

באותה תקופה, מדענים הראו כי נגיף הסארס נכנס לריאות באמצעות עגינה בקולטן מולקולרי בשם ACE2. יתר על כן, הם הראו שככל שלתא מסוים יש יותר ACE2, כך עולה הסיכוי שלו להידבק.

כאן נכנס לתמונה פרופ' קריז'נובסקי מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא במכון ויצמן למדע.

פרופ' קריז'נובסקי סבור כי נוכחות מוגברת של תאים מזדקנים – תאים שאיבדו את יכולתם להתחלק – בריאותיהם של קשישים עשוי להוות גורם מניע לתמותה גבוהה בקרב חולי קורונה מבוגרים יותר. השערה זו מבוססת על ראיות נסיבתיות, לפיהן תאי AT2, תת-אוכלוסיית תאי ריאה עם הסבירות הגבוהה ביותר להזדקן, מבטאים את קולטן ACE2 ברמות גבוהות במיוחד.

לטענתו, בנוסף ל"דלת הפתוחה" לנגיף הקורונה שנוצרת על ידי קולטן ACE2, תאים מזדקנים עשויים לייצר מולקולות מעכבות המשבשות את פעילות ההגנה של מערכת החיסון. בימים אלו הוא בוחן את הקורלציה בין ביטוי ACE2 והזדקנות, כדי לקבוע האם תאי ריאה מזדקנים הנגועים בנגיף הקורונה פחות מושפעים מהתגובה החיסונית כנגד הגוף.

למחקר בסיסי זה עשויות להיות השלכות חשובות על טיפולים מעשיים. אם תאים מזדקנים העשירים ב- ACE2 אכן מזרזים את ההידבקות בנגיף, ייתכן וניתן יהיה להשתמש בתרופות כדי להפחית את מספר התאים המזדקנים. טיפול כזה יפחית את העומס הזיהומי הכולל ויוביל לפתוגנוזה מבטיחה יותר עבור חולי קורונה, במיוחד הקשישים שבהם.

 

Prof. Krizhanovsky is supported by Marlene and Bruce Kanter, the Ilse Katz Institute for Material Sciences and Magnetic Resonance Research, the Jeanne and Joseph Nissim Center for Life Sciences Research, Quinquin Foundation, Rising Tide Foundation, the Sagol Institute for Longevity Research, and the European Research Council. He is the incumbent of the Georg F. Duckwitz Professorial Chair of Cancer Research

פרופ' ולרי קריז'נובסקי

פרופ' ולרי קריז'נובסקי