Home / Sections / New scientists / Making Immunotherapy More Effective He

ללמד את הגוף לנצח

חקר האימונותרפיה של ד"ר רוני דהן מגייס את כוחות הגוף כדי להילחם בסרטן

english

חוקרים חדשים

23 אוקטובר, 2017
מקור: 
מדענים חדשים 2017-2018

טיפול אימונולוגי בסרטן כבר הפך לפתרון שאפשר לשקול. הרעיון שניתן לרתום את המערכת החיסונית למלחמה נגד סרטן עבר כבר מהמעבדה אל המרפאה, הודות לטכנולוגיות חדשות המאפשרות ליצור נוגדנים סינתטיים המסוגלים לשלוט בעוצמה ובמשך התגובה החיסונית.

אבל אימונותרפיה אינה מתאימה לכל חולי הסרטן; רק מיעוטם של המטופלים, הסובלים מסוגים מסוימים של סרטן, מגיבים בצורה חיובית לסוג זה של טיפול.

ד"ר רוני דהן הגיע אל הקמפוס של מכון ויצמן עם הישג משמעותי: בעבודת הפוסט-דוקטורט שלו באוניברסיטת רוקפלר הוא יצר, לצד ראש המעבדה עמו עבד, תרופה לטיפול אימונולוגי בסרטן, שהיא יעילה פי 30 מהתרכובות בהן משתמשים במלחמה נגד 40CD, חלבון המעורב בשפעול המערכת החיסונית.

יצירת התרופה החדשה התאפשרה בזכות מודל שפיתח ד"ר דהן על עכברים. העכברים הונדסו לבטא את הגרסה של חלבון 40CD שנמצאת במטופלים אנושיים וכמו כן לשאת קולטני Fc מואנשים - קבוצת חלבונים האחראית לאינטראקציה בין נוגדנים לתאים חיסוניים.

המבנה המולקולרי משחק תפקיד קריטי ביחסים בין Fc לנוגדנים. הנוגדנים, שצורתם מזכירה את האות Y, בנויים מגוף ושני זרועות פשוטות בזווית מסוימת. בעוד שמרבית המחקרים באימונותרפיה התמקדו באופן בו זרועות הנוגדנים נפרשות כדי להתקשר לחלבונים הפועלים כנקודות בקרה חיסוניות, ד"ר דהן החליט להתמקד ב"קצה האחורי" ולבדוק כיצד גוף הנוגדנים מגיב לקולטני Fc.

הוא ועמיתיו יזמו טיפול אימונולוגי בסרטן תוך שימוש בתרופות שהתמקדו בחלבון המשפעל את המערכת החיסונית במודלים שפותחו בעכברים. בנוסף, הם בדקו איזה סוג של קולטני Fc תרמו יותר להמרצתה של תגובה חיסונית זו.

"גילינו שהיות שהתרופות הקיימות לא תוכננו להתמקד בקולטני Fc, הפעילות הקלינית שלהן היתה מתונה בלבד", הוא מסביר. "לכן, הנדסנו תרופה מהדור השני שהתמקדה בקולטני Fc מסוימים ושיפרה את ההשפעה החיובית שלהם. התוצאות היו כל כך ברורות וכל כך מעודדות שהתרופה שלנו הוכנה כבר למחקר קליני". הוא מתכנן להתחיל בקרוב בשלב הראשון של המחקרים הקליניים.

ד"ר דהן השתמש באותה גישה כדי לבדוק מספר תרופות הנחשבות כיום למבטיחות בתחום הטיפול האימונותרפי בסרטן וגילה אינטראקציות בלתי צפויות בין Fc לנוגדנים, בהן ניתן להשתמש ליצירת תרופות יעילות יותר בעתיד. במחקרו הנוכחי, הוא עובד על מה שהוא מכנה "טביעת האצבע של Fc".

"אני מתכנן להמשיך לבדוק את טביעת האצבע של Fc בהקשר לסרטן, על מנת להבין טוב יותר איך המערכת החיסונית תוקפת גידולים וכדי לשפר את הטיפול האימונותרפי בסרטן", הוא אומר.

ד"ר דהן נולד ברחובות. הוא מספר כיצד העניין שלו באימונולוגיה התעורר בילדותו בקמפוס של מכון ויצמן. "דודתי ודודי, שניהם אימונולוגים, נהגו להגיע לכאן בכל קיץ מביתם באורגון, כדי לעבוד עם פרופסור עירון כהן ומדענים אחרים במכון ויצמן", הוא נזכר. הביקורים אצלם בקמפוס הם הסיבה לכך שהתחלתי את הקריירה שלי במסלול זה, ואני שמח לחזור לפה".