Home / Sections / Briefs / Dna’s Smoking Gun He

האקדח המעשן של ה-DNA

בדיקת דם לאיתור הסיכון לסרטן ריאות

english

דיווחים

3 אוקטובר, 2019
מקור: 
WeizmannCompass

רוב המקרים של סרטן הריאות – הגורם הראשי למוות מסרטן – נגרמים על ידי עישון. משום כך, מעשנים כבדים הם הראשונים בתור בבדיקות הסקר לזיהוי מוקדם של גידולים בריאות – זיהוי שמאפשר לחולים להתחיל טיפול ולשפר את סיכויי ההישרדות שלהם בטווח הארוך.

כיום, פרוטוקולי בדיקות הסקר מתחילים בזיהוי האנשים שיש להם סיכוי גבוה לפתח סרטן ריאות, על סמך גיל והיקף עישון. אבל שני גורמי סיכון אלה אינם מספיקים, ובדיקות הסקר באוכלוסייה שנבחרת על פיהם, אינן מצליחות לאתר את רוב הגידולים בריאות. נוסף על כך, מי שאינו מועמד מובהק לבדיקת הסקר לא יכול לדעת על הסכנה שאולי אורבת לו, ולפיכך, הטיפול בו מתעכב והפרוגנוזה פחות טובה.

לאחרונה, הציגו מדענים במכון ויצמן למדע ועמיתיהם בבריטניה פרוטוקול חדש לבדיקות סקר לסרטן ריאות, המבוססות על בדיקת דם פשוטה. הפרוטוקול מתבסס על "מדד תיקון ה-DNA" של הנבדק – שסוכם את יעילות הפעילות של שלושה אנזימי תיקון DNA שמעורבים בתגובת הגוף לנזקים בגנום. מדד תיקון נמוך מעיד על סיכון מוגבר לסרטן ריאות.

את המחקר הובילו החוקר פרופ' צבי ליבנה ומדענית הסגל הבכירה ד"ר תמר פז-אליצור מהמחלקה למדעים ביומולקולריים בשיתוף עם פרופ' סר ברוס פּונדר מאוניברסיטת קיימברידג' ופרופ' רוברט רינטול מבית החולים Royal Papworth ומאוניברסיטת קיימברידג'. ממצאי המחקר פורסמו בכתב העת Journal of the National Cancer Institute-Cancer Spectrum (JNCI-CS).

המשתתפים במחקר, תושבי בריטניה, התחלקו לשתי קבוצות: קבוצת ניסוי של 150 חולים בסרטן ריאות מסוג NSCLC וקבוצת ביקורת של 143 אנשים בריאים. החוקרים מדדו בדמו של כל משתתף את רמות הפעילות של שלושת האנזימים המשתתפים בתגובה לנזקים בגנום, וחישבו את מדד תיקון ה-DNA שלו. מדדי תיקון ה-DNA של המשתתפים החולים בסרטן הריאות היו נמוכים מאלה של המשתתפים מקבוצת הביקורת, ופעילות אנזימטית זו הוכחה כסמן ביולוגי חזק לסיכון לסרטן ריאות, ללא קשר לעישון. חשוב לציין, שתוצאות אלה מאששות תוצאות ממחקר קודם של פרופ' ליבנה שבדק את מדדי תיקון ה-DNA באוכלוסייה ישראלית ולכן נראה שיש לגישה החדשה פוטנציאל יישומי לקידום ושיפור בדיקות הסקר לסרטן ריאות בכל העולם.

יחד עם עמיתיו, פרופ' ליבנה הראה שבהשוואה להערכת הסיכון לפתח סרטן ריאות המתבססת על גיל והיקף עישון בלבד, הסיכון לפתח את המחלה כשהערכה מתבססת על מדד תיקון ה DNA הנמוך גבוהה פי חמישה. ייתכן שמדד DNA נמוך יכול גם להסביר מדוע אנשים שאינם מעשנים – ובדרך כלל אינם מופנים לבדיקות סקר – מפתחים סרטן ריאות, וכך לתרום לפיתוח קריטריונים קליניים לאבחון מוקדם באוכלוסייה הלא-מעשנת. לממצאים אלה עשויות להיות השלכות חשובות על שיפור היעילות של בדיקות הסקר לסרטן ריאות ועל שיפור הנגישות של אנשים בסיכון לאבחון וטיפול מוקדמים.

ממצא נוסף ובלתי צפוי שעולה מהמחקר הוא שמדד תיקון DNA נמוך אצל חולים בסרטן הריאות, אבל לא אצל אנשים בריאים, נמצא בהתאמה לשפעול ביטוי נרחב של מסלולי גנים המווסתים את התגובה החיסונית של הגוף. כלומר, לנתונים של מדד תיקון ה-DNA – המופקים מבדיקת דם – יש פוטנציאל לעזור לרופאים לחזות איך חולים מסוימים בסרטן הריאות יגיבו לאימונותרפיה, וכך לקדם טיפול מותאם אישית.

Prof. Livneh is supported by the Steven B. Rubenstein Research Fund for Leukemia and Other Blood Disorders, the Comisaroff Family Trust, Dana and Yossie Hollander, the Herbert L. Janowsky Lung Cancer Research Fund, the Gerald O. Mann Charitable Foundation,the  Pearl Welinsky Merlo Foundation Scientific Progress Research Fund, Rising Tide Foundation, Mike and Valeria Rosenbloom Foundation, and the Wagner-Braunsberg Family Foundation. He is head of the Swiss Society Institute for Cancer Prevention Research and is the incumbent of the Maxwell Ellis Professorial Chair of Biomedical Research

פרופ' צבי ליבנה וד"ר תמר פז-אליצור

פרופ' צבי ליבנה וד"ר תמר פז-אליצור