מדע, אמנות, ומה שביניהם

חן פלמנבאום
"מים עמוקים"
הסטודיו
1

תחת ידיו של הפסל חן פלמנבאום, הסטודיו העגול של תוכנית שהות האמן במכון ויצמן למדע, משנה את תפקידו, והופך למעין מערכת עיכול של מכון ויצמן כולו. במקום קרמיקה וכני ציור, פלמנבאום מזמין פנימה את כלי המעבדה, החומרים והידע העשיר שאליו נחשף במפגשיו עם מדעני ועובדי המכון.

"אני 'תולש' את האובייקטים הסטנדרטים ממרחב המעבדה שלהם", אומר פלמנבאום, "ונותן להם משמעות חדשה במרחב הפנטסטי והחדש שאני בורא. כך, החלל הופך להיות מרחב קולאז'י פרוע, אינטואיטיבי ויצירתי, ובה בעת הוא מתאפיין גם בסדר מופתי ובהיגיון פנימי. האובייקטים, כמו מילים, משתחררים משיר ישן ויוצרים מנגינה חדשה".

"ערמות של צלחות פטרי ישנות הופכות לגורדי שחקים בעיר עתידית. צילומי זבוב במיקרוסקופ אלקטרונים הופך לבגד יוקרה על השטיח האדום. גרף התחממות גלובלי הוא הלהיט החדש של הקיץ ומשודר בכל הערוצים. כל אלה מאכלסים את המרחב החדש".

"בגלגול הקודם שלי, בתקופת התיכון, הייתי ילד 'חנון' במרחב הריאלי. פיזיקה, מתמטיקה ומחשבים היו הבריכות שבהן שחיתי ואילו לאגם היצירה חששתי אז להיכנס ולשחות. כשהתקבלתי ללימודי האמנות ב'בצלאל', חשבתי שאני נוטש את העולמות האלה ויוצר דרך חדשה 'מאפס'. ככל שהעמקתי ויצרתי פסלים שונים, גיליתי כמה הידע ה'ריאלי' מבעבע מבפנים, צף ועולה אל פני השטח, כמו פטריות קטנות על פני האדמה. מרמזות על משהו גדול שמתרחש בעומק".

חן פלמנבאום הוא פסל ומורה לפיסול. נולד במקסיקו וגדל בתל אביב. הוא בעל תואר ראשון בהצטיינות מ"בצלאל", ותעודת הוראה מאוניברסיטה העברית בירושלים. עבודותיו מוצגות בגלריות ומוזיאונים בארץ ובעולם וכן, באוספים שונים. זכה במספר פרסים ובהם פרס קרן אמריקה-ישראל, פרס מלגת קופר-ניו יורק, ועוד. היה אסיסטנט של מספר אמנים ובהם עופר ללוש, יעל פרנק, וזוהר גוטסמן.

על שהות האמן במכון ויצמן למדע, הוא אומר: "להיות 'אורח' זו פוזיציה נהדרת לאמן. האפשרות להיות בפנים ובחוץ בו זמנית, מאפשרת מרחב משחקי אדיר ויצירתי. בחודשים בהם שהיתי ועבדתי במכון, נפגשתי עם מדענים וחוקרים רבים. הרגשתי שייך. השיחות לא היו זרות לי , עם זאת, הידע הרב שזורם במכון הפעים אותי בכל פעם מחדש. התשוקה והסקרנות בעיני החוקרים סחפו אותי, ולרגעים, הרגשתי שאמן ומדען עוסקים למעשה באותו הדבר".

"המעבדה המוצגת במיצב הזה, היא בעצם מעין סטודיו פרוע של אמן משוגע, שעומד ומטיח שאלות גדולות מול האין סוף. המרחב של הלא נודע הוא הקרקע הפורייה לאמן ולמדען כאחד; והסקרנות והתשוקה הן המנוע למסע של שניהם"

"התובנה הזאת היא נקודת ההתחלה שממנה יצאתי למסע של יצירת המיצב הזה. זוהי דרכי לחגוג את מכון ויצמן, ואני שמח להקדיש את היצירה לכל החוקרים הנפלאים והנדיבים שאירחו אותי ושפגשתי בדרך. אני מאחל לכולנו שהאמנות והמדע, יד ביד, יצרו עולם טוב, צבעוני ויפה יותר עבור כל בני האדם באשר הם".

אריחי הקרמיקה המופיעים כאן נוצרו על-ידי עובדי ומדעני מכון ויצמן למדע, בסדנת אמן בהנחיית חן פלמנבאום.

התוכנית לאמניות ולאמנים אורחים במכון ויצמן למדע, בתמיכת מרכז ברגינסקי לממשק בין מדע לרוח.