מדע, אמנות, ומה שביניהם

יוליאנה גורקורוב
"צורת אות"
מרכז הכנסים על-שם דויד לופאטי, מכון ויצמן למדע, רחובות
1

כל אדם כותב, או עורך, או קורא, מכל עדה, עם, מדינה, תרבות, מיגדר, גיל, צבע והשקפת עולם; כל אדם באשר הוא, ראוי שיעמוד נדהם למראה הפלא הזה: סימנים עלומים המשורטטים על נייר, חקוקים באבן, מגולפים בעץ, מוטבעים בחימר או חרוצים בחול; סימנים בכל השפות, אותיות שמתחברות למילים ולמשפטים שנושאים משמעות, מייצגים רעיונות, מחשבות, מסרים, מידע שראוי לזכור ואפשר להעבירו מאדם לאדם, או אל הדורות הבאים.

המצאת הכתב היא, ככל הנראה, האירוע המכונן של תרבויות האדם, היא קו הזינוק שממנו מתחילה ההיסטוריה שלנו. אלא שעם הזמן, ועם התפתחותם של עמים שונים במקומות שונים בעולם, נוצרו שפות שונות, שנכתבו באותיות שונות, שנראות לזרים כמעין כתב סתרים שאינו ניתן לפיענוח.

יוליאנה גורקורוב, אמנית ישראלית צעירה החיה ועובדת בגרמניה, שואפת לחזור, לגלות, לחשוף – ולבטא - את המאחד בין בני-האדם. בצעד הראשון במסע שלה היא קוראת לכל האותיות, בכל השפות: "אותיות כל העולם, התאחדו!".

בתהליך שנמשך שנים אחדות, חיברה גורקורוב אותיות מאלפביתים שונים בעלי מקורות משותפים, על פי הצליל שהן מייצגות, ויצרה לכל צליל אות אחת, הכוללת ומשלבת בתוכה מרכיבים מאותיות מקבילות בשפות שונות. האותיות המשולבות ניתנות לקריאה בכל אחת משפות המקור המשולבות בהן.

בתערוכה זו מוצגים כמה מהאלפביתים המשולבים, פרי יצירתה של גורקורוב.

בבל2014 / BABEL2014 – פונט זה הוא מערכת כתב משותפת לאלפבית העברי, הלטיני, הערבי והקירילי. על אף שהאלפבתים נראים שונים במבט ראשון, לאחר הפשטה צורנית וסיבוב האותיות, אפשר לראות שגם בשילוב מורכב זה, הדמיון עולה על השוני.

אבג׳ד לינו / Abjad Lino - פונט שכבות עברי-ערבי. בין השפות עברית וערבית נקודות דמיון רבות - מילים, דקדוק, כיוון כתיבה וגם האותיות. הפונט נועד להדגיש נקודות דמיון אלו. שכבה אחת של הפונט הדו-לשוני היא עברית, כשהשכבה האחרת היא ערבית. כאשר השכבות חופפות, אפשר לראות את נקודות הדמיון והשוני ביניהן. הפונט מתאים במיוחד למילים דומות כמו ״יום״ או ״בית״, אך מאפשר גם קריאה של מילים או ביטויים קצרים שאינם דומים בשתי השפות.

למשל, כאשר רשום صباح الخير (בוקר טוב) בערבית, אפשר לקרוא בעברית את ברכת הבוקר, ״צבאח אל חיר".

יוליאנה גורקורוב נולדה באוקראינה, גדלה בישראל וכעת מתגוררת בגרמניה, שם למדה וקיבלה תואר שני באוניברסיטת פולקוונג לאמנויות. פרויקט הגמר שלה, "האלפבית הגלובלי" המוצג בתערוכה זו, זיכה אותה בפרס ראשון בקטגוריית הסטודנטים בתחרות הטיפוגרפיה הבין-לאומית TDC64 בניו יורק. הפרויקט הוצג בתערוכות ובכנסים שונים, בין היתר ב-TYPO Berlin וב—TEDxBerlin. בשנים האחרונות היא עובדת כמעצבת בתיאטרון.