ידע אישי בשילוב שיתוף פעולה מובילים להצלחה

 

נמלים מסוגלות להרים משאות כבדים בהרבה ממשקל גופן. אולם, כאשר גרגיר המזון הוא כבד מדי עבור נמלה אחת, צוות של נמלים יודע להיחלץ לעזרתה, ולעבוד ביחד על-מנת לשאת את המזון בחזרה לקן. תופעה זו, של עבודה קולקטיבית עומדת בבסיס מחקר חדש אשר התבצע במעבדתו של ד"ר עופר פיינרמן מהמחלקה לפיסיקה של מערכות מורכבות במכון ויצמן למדע. במאמר שפורסם לאחרונה בכתב-העת הדיגיטלי eLife, הצליח ד"ר פיינרמן להדגים כי נמלים – אשר מנסות לנווט בהצלחה באופן קולקטיבי – סוטות מהמסלול שמותווה להן ומצליחות להתוות מסלול טוב יותר, תוך כדי תנועה, באמצעות צבירת מידע פרטני מהנמלים בקבוצה.

כאשר נמלה בודדת מוצאת מזון איכותי, היא מתחילה לנוע בחזרה לקן. הדרך חזרה לקן רצופה בעצירות, בהן הנמלה מניחה רצף של סימני ריח קטנים. סימנים אלו, בדומה לחלוקי הנחל בסיפור הילדים "עמי ותמי", מסייעים לנמלים אחרות להגיע ליעד. אך כאשר מגיע צוות הסיוע - "המובילים" או הנמלים הסוחבות – אשר אף אחת מהן אינה יודעת את כל המידע הדרוש על-מנת לתכנן את המסלול הטוב ביותר – הן משאירות אחריהן סימני ריח נוספים המייצגים את "הרעיונות" שלהן בדבר כיוון התנועה המועדף. כך, חרף העובדה שהרעיונות של "המובילים" עשויים להיות שגויים, ועל אף העובדה שהצוות כולו אינו עוקב אחר הסימנים החדשים במאה אחוזי דיוק, הכל מסתדר לבסוף: המסלול החדש  אשר נוצר באופן דינמי – תוך כדי תנועה ובהסתמך על ידע מוגבל של הנמלים האינדיבידואליות – הוא יעיל הרבה יותר מהמסלול שנקבע על-ידי הנמלה שמצאה את המזון לראשונה

"הנמלה הראשונה עשויה לצלוח מעבר צר בכדי להגיע למזון, ומעבר מסוג זה עשוי להוות מכשול גדול מדי עבור קבוצה המובילה חתיכת מזון גדולה בחזרה לקן", מסביר ד"ר פיינרמן. "התרגום החופשי שהקבוצה נותנת לסימני הריח מאפשר לה לרתום לרשות הקולקטיב את הידע האינדיבידואלי של כל נמלה בקבוצה ובד-בבד להימנע ממכשולים שעשויים להוביל את הקולקטיב לדרך ללא מוצא".

לאחר שביצע ניתוחי וידאו של תנועות הנמלים, חבר ד"ר פיינרמן למומחים בחישוב מבוזר כדי לפתח מודל מתמטי של ניווט קולקטיבי במהלך הובלה משותפת – מודל שעשוי להיות שימושי גם לבני אדם בעתיד.

"המחקר שלנו בוחן את הקשר בין מידע הנמצא ברשות היחיד, וכיצד מידע זה – גם אם הוא מטעה לעתים – יכול לתרום לקבלת החלטות קבוצתית", הוא אומר. "למדנו כי, מבחינה קולקטיבית, הליכה "מחוץ למסלול" יכולה להביא אותך קרוב יותר אל היעד".

 

תמונת השער: קן של נמלים מין קמפונית פולחת, המסומנות על ידי תגי זיהוי אישיים. באדיבות מעבדתו של ד"ר פיינרמן. 

 

Dr. Ofer Feinerman is funded by the Clore Foundation and the European Research Council. He is the incumbent of the Shlomo and Michla Tomarin Career Development Chair

 

 

ד"ר עופר פיינרמן