שימור במכון

מכון ויצמן למדע משמר את המבנים והמתחמים ההיסטוריים, תוך התמודדות יומיומית עם צרכי הפיתוח והקדמה של המדע ומתוך הבנה מלאה בחשיבות השימור ומשמעויותיו לבאי המכון, לבוגריו ולמורשת הבנויה במדינת ישראל.
לכל אחד מהמבנים שהוכרזו כמבנים לשימור בשטח המכון סיפור הקשור בטבורו להתפתחותה המדעית של מדינת ישראל, החל ממעבדתו של ד"ר חיים ויצמן בבניין "מכון מחקר ע"ש דניאל זיו" , בניית המחשב האלקטרוני הראשון בישראל בישראל בבניין "זיסקינד", "מאיץ החלקיקים" ובניין הפיסיקה בהם חקרו וחוקרים את מבנה החומר ועוד.

בנוסף למבנים לשימור קיימים מספר מתחמים נופיים לשימור המאפיינים את המכון, ומהווים כרטיס ביקור של המורשת הנופית בו.

במכון קיימים 24 מבנים/אתרים לשימור. אגף בינוי והנדסה נדרש מעת לעת לשפץ ולחדש מבנים ומתחמים המיועדים לשימור. עבודת השיפוץ והשימור מתבצעת בסטנדרטים מחמירים, תוך רגישות ואחריות היסטורית.

 

בית ויצמן
בית ויצמן

בית ויצמן

אדריכל: אריך מנדלסון, 1936

המשך קריאה

מעונם של ד"ר חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל ושל מכון ויצמן למדע, ושל רעייתו ד"ר ורה ויצמן, הוא מבנה בן שלוש קומות מעל קומת מרתף חלקית. תכנית הבית היא מערך של מלבנים היוצרים יחד מלבן גדול הבא לידי ביטוי גם כמבנה נפחי קוביסטי. מגרעת במרכז הבית יוצרת חצר פטיו, בה מוקמה בריכת השתקפות ויחד עם הפטיו הפתוח לכיוון מערב (ים) ממזגים את הבית. בדופן המזרחית של הפטיו, ניצב מגדל חדר המדרגות המשתקף במי הבריכה, מכפיל ומעצים את המוטיב האנכי המרכזי של המבנה. מדרגות האבן הלולייניות שבחלל המגדל בנויות בתנועה הסיבובית ומלוות במעקה נפחות ופליז. תכנית הבית נושאת אופי מזרחי ומאורגנת סביב חצר מרכזית: הפתחים הגדולים האנכיים פונים אל הפטיו ומכניסים אל הבית את האור והאויר ותוכננו ללא תריסים. לעומתם, החלונות הקטנים בקירות ההיקפיים מחדירים כמות אור קטנה לחדרים ומחזקים את מראהו המבצרי של הבית מחוץ. המבנה ממוקם על גבעה שהשקיפה על שפלת החוף והיוותה שיקול משמעותי בבחירת מיקום המבנה. תכנון הנוף והמבנה משולבים -הטראסות על מדרונות הגבעה היו במקור כולן מעוגלות כגלים בים כדי לדמות אוניה המפליגה בים. הגישה אל חזית הכניסה הראשית מתאפשרת בכביש עולה החוצה את הגן ומאריך במכוון את מסלול הכניסה. "טיול" זה, שתוכנן לכניסה לרכב קובע נסיעה איטית ומאפשר בחינה של האחוזה והבית מכיוונים שונים. האחוזה כוללת את הבית, הבאר, מבנה השומר ואת הגן עצמו. בחצר האחוזה ניצב קברם של  ורה וחיים ויצמן. בימים אלה מבצע האגף שיפוץ נרחב במבנה ובמתחם הסובב את יד ויצמן.

בית ויצמן

אדריכל: אריך מנדלסון, 1936

בית ויצמן
בית ויצמן
המשך קריאה

מעונם של ד"ר חיים ויצמן, הנשיא הראשון של מדינת ישראל ושל מכון ויצמן למדע, ושל רעייתו ד"ר ורה ויצמן, הוא מבנה בן שלוש קומות מעל קומת מרתף חלקית. תכנית הבית היא מערך של מלבנים היוצרים יחד מלבן גדול הבא לידי ביטוי גם כמבנה נפחי קוביסטי. מגרעת במרכז הבית יוצרת חצר פטיו, בה מוקמה בריכת השתקפות ויחד עם הפטיו הפתוח לכיוון מערב (ים) ממזגים את הבית. בדופן המזרחית של הפטיו, ניצב מגדל חדר המדרגות המשתקף במי הבריכה, מכפיל ומעצים את המוטיב האנכי המרכזי של המבנה. מדרגות האבן הלולייניות שבחלל המגדל בנויות בתנועה הסיבובית ומלוות במעקה נפחות ופליז. תכנית הבית נושאת אופי מזרחי ומאורגנת סביב חצר מרכזית: הפתחים הגדולים האנכיים פונים אל הפטיו ומכניסים אל הבית את האור והאויר ותוכננו ללא תריסים. לעומתם, החלונות הקטנים בקירות ההיקפיים מחדירים כמות אור קטנה לחדרים ומחזקים את מראהו המבצרי של הבית מחוץ. המבנה ממוקם על גבעה שהשקיפה על שפלת החוף והיוותה שיקול משמעותי בבחירת מיקום המבנה. תכנון הנוף והמבנה משולבים -הטראסות על מדרונות הגבעה היו במקור כולן מעוגלות כגלים בים כדי לדמות אוניה המפליגה בים. הגישה אל חזית הכניסה הראשית מתאפשרת בכביש עולה החוצה את הגן ומאריך במכוון את מסלול הכניסה. "טיול" זה, שתוכנן לכניסה לרכב קובע נסיעה איטית ומאפשר בחינה של האחוזה והבית מכיוונים שונים. האחוזה כוללת את הבית, הבאר, מבנה השומר ואת הגן עצמו. בחצר האחוזה ניצב קברם של  ורה וחיים ויצמן. בימים אלה מבצע האגף שיפוץ נרחב במבנה ובמתחם הסובב את יד ויצמן.

בית אירופה
בית אירופה

בית אירופה

אדריכל: יעקב רכטר, משה מזרחי, 1974

המשך קריאה

בית אירופה למדענים גמלאים ומדענים אורחים הוא בניין מגורים בין שני אגפים. אגפו הדרומי בן שתי קומות והצפוני בן שלוש קומות והוא בעל מרתף חלקי. בבניין 24 דירות בשלושה טיפוסים. הפרש הקומות בין האגפים מתאפשר מניצול שיפוע הקרקע היורד לכיוון צפון. המבנה ממוקם בחלקו הדרום מזרחי של מכון ויצמן, בקרבת רח' הנשיא הראשון בעיר רחובות, והוא חלק ממתחם מגורים הכולל גם את בניין לוננפלד-קונין למדענים אורחים, הניצב ממערב לו. המבנה האורכי מורכב ממספר רב של גופים גאומטרים מבטון יצוק, בגדלים שונים, המסודרים בשני אגפים ומחוברים באמצעות חצר פנימית אורכית ירוקה ופתוחה, ומערכת תנועה אנכית. ממדיו הגדולים של המבנה (40X63 מ') כמעט ואינם מורגשים הודות למבנה הפאזל היוצר אין סוף מבטים ומצבים בתוך ומחוץ למבנה בשעות השונות של היממה, ולשלושת הפתחים המשמשים ככניסות אל הרחוב הפנימי והדירות.

בית אירופה

אדריכל: יעקב רכטר, משה מזרחי, 1974

בית אירופה
בית אירופה
המשך קריאה

בית אירופה למדענים גמלאים ומדענים אורחים הוא בניין מגורים בין שני אגפים. אגפו הדרומי בן שתי קומות והצפוני בן שלוש קומות והוא בעל מרתף חלקי. בבניין 24 דירות בשלושה טיפוסים. הפרש הקומות בין האגפים מתאפשר מניצול שיפוע הקרקע היורד לכיוון צפון. המבנה ממוקם בחלקו הדרום מזרחי של מכון ויצמן, בקרבת רח' הנשיא הראשון בעיר רחובות, והוא חלק ממתחם מגורים הכולל גם את בניין לוננפלד-קונין למדענים אורחים, הניצב ממערב לו. המבנה האורכי מורכב ממספר רב של גופים גאומטרים מבטון יצוק, בגדלים שונים, המסודרים בשני אגפים ומחוברים באמצעות חצר פנימית אורכית ירוקה ופתוחה, ומערכת תנועה אנכית. ממדיו הגדולים של המבנה (40X63 מ') כמעט ואינם מורגשים הודות למבנה הפאזל היוצר אין סוף מבטים ומצבים בתוך ומחוץ למבנה בשעות השונות של היממה, ולשלושת הפתחים המשמשים ככניסות אל הרחוב הפנימי והדירות.

מכון למחקר על שם דניאל זיו
מכון למחקר על שם דניאל זיו

מכון למחקר על שם דניאל זיו

אדריכל: בניימין חייקין, 1934

המשך קריאה

המבנה הראשון של "מכון המחקר ע"ש דניאל זיו" שלימים שינה שמו ל"מכון ויצמן למדע" (1949). ייעודו של המבנה היה מעבדות לכימיה, ובהן גם מעבדתו של ד"ר חיים ויצמן, שישמשו לפיתוח החקלאות והתעשייה בטרם הקמת המדינה. זהו מבנה מעבדות דו קומתי בסגנון בניה קלאסי/אקלקטי. חזית המבנה סימטרית ומחולקת לשלושה אגפים המעוטרים בקרניז היקפי. המבנה מוגבה מעט מהקרקע והכניסה אליו, מאגפו המרכזי, מתקיימת בעליה בגרם מדרגות רחב. דלת הכניסה גדולה בעלת שתי כנפיים ומועצמת באמצעות מסגרות טיח סביבה. רצפת חללי הפנים הציבוריים מחופה שיש קררה ממוסגר בשיש שחור. חדר המדרגות ממוקם מול דלת הכניסה וחלונותיו מאפשרים כניסת אור לחלל הכניסה. מעקה המדרגות המעוטר עשוי ברזל בעבודת נפחות ועץ ומלווה את מהלכי המדרגות. המבנה נצבע בשני גוונים המדגישים את החלונות ואת הקרניז העליון.

מכון למחקר על שם דניאל זיו

אדריכל: בניימין חייקין, 1934

מכון למחקר על שם דניאל זיו
מכון למחקר על שם דניאל זיו
המשך קריאה

המבנה הראשון של "מכון המחקר ע"ש דניאל זיו" שלימים שינה שמו ל"מכון ויצמן למדע" (1949). ייעודו של המבנה היה מעבדות לכימיה, ובהן גם מעבדתו של ד"ר חיים ויצמן, שישמשו לפיתוח החקלאות והתעשייה בטרם הקמת המדינה. זהו מבנה מעבדות דו קומתי בסגנון בניה קלאסי/אקלקטי. חזית המבנה סימטרית ומחולקת לשלושה אגפים המעוטרים בקרניז היקפי. המבנה מוגבה מעט מהקרקע והכניסה אליו, מאגפו המרכזי, מתקיימת בעליה בגרם מדרגות רחב. דלת הכניסה גדולה בעלת שתי כנפיים ומועצמת באמצעות מסגרות טיח סביבה. רצפת חללי הפנים הציבוריים מחופה שיש קררה ממוסגר בשיש שחור. חדר המדרגות ממוקם מול דלת הכניסה וחלונותיו מאפשרים כניסת אור לחלל הכניסה. מעקה המדרגות המעוטר עשוי ברזל בעבודת נפחות ועץ ומלווה את מהלכי המדרגות. המבנה נצבע בשני גוונים המדגישים את החלונות ואת הקרניז העליון.

מאיץ החלקיקים
מאיץ החלקיקים

מאיץ החלקיקים

אדריכל: משה הראל ,1975

המשך קריאה

מגדל המאיץ הוא אחד מסימני ההיכר של המכון. שני מגדלי הבטון הצבועים לבן יוצרים את המבנה, המתנשא  לגובה של 57 ו-53 מ' ומעוצבים בהומור מסויים, בסגנון עידן החלל באדריכלות ובקולנוע התקופתיים. המגדלים מחוברים בשישה גשרונים ולכל אחד מהם תפקוד שונה - מגדל אחד מכיל את התנועה האנכית- מדרגות ורמפות המקבלות ביטוי תלת ממדי בחזית. המגדל השני הכיל בעבר את המאיץ האנכי היורד עד למרתף המבנה (לפני שנים אחדות הופסקה הפעלת המאיץ). ראש מגדל זה הוא מבנה דמוי ביצה בו קבועים חלונות גדולים. הוא בנוי כקליפה בעובי דופן של 15 ס"מ ווהקמתו היתה מבצע הנדסי מרשים של תכנון ובנייה. באחרונה שופץ המבנה ונצבע מבחוץ בלבן, לפי התכנון המקורי. פנים המבנה נשאר בטון חשוף ומחזק את תפקוד "המכונה" של המבנה. באחרונה שופצה הקומה העליונה והיא משמשת כיום כמרכז תצפית ואולם כנסים.

מאיץ החלקיקים

אדריכל: משה הראל ,1975

מאיץ החלקיקים
מאיץ החלקיקים
המשך קריאה

מגדל המאיץ הוא אחד מסימני ההיכר של המכון. שני מגדלי הבטון הצבועים לבן יוצרים את המבנה, המתנשא  לגובה של 57 ו-53 מ' ומעוצבים בהומור מסויים, בסגנון עידן החלל באדריכלות ובקולנוע התקופתיים. המגדלים מחוברים בשישה גשרונים ולכל אחד מהם תפקוד שונה - מגדל אחד מכיל את התנועה האנכית- מדרגות ורמפות המקבלות ביטוי תלת ממדי בחזית. המגדל השני הכיל בעבר את המאיץ האנכי היורד עד למרתף המבנה (לפני שנים אחדות הופסקה הפעלת המאיץ). ראש מגדל זה הוא מבנה דמוי ביצה בו קבועים חלונות גדולים. הוא בנוי כקליפה בעובי דופן של 15 ס"מ ווהקמתו היתה מבצע הנדסי מרשים של תכנון ובנייה. באחרונה שופץ המבנה ונצבע מבחוץ בלבן, לפי התכנון המקורי. פנים המבנה נשאר בטון חשוף ומחזק את תפקוד "המכונה" של המבנה. באחרונה שופצה הקומה העליונה והיא משמשת כיום כמרכז תצפית ואולם כנסים.

מכון ע"ש דניאל וולף
מכון ע"ש דניאל וולף

מכון ע"ש דניאל וולף

אדריכל: אריך מנדלסון, 1941

המשך קריאה

בניין המחקר השני שתוכנן בסמיכות למכון המחקר ע"ש דניאל זיו. המתחם כולל שני מבנים נפרדים שנועדו למעבדת מחקר וסדנאות בכימיה שימושית. מבנה המעבדה (המזרחי) - מלבני וארוך בן קומה אחת עם גג שטוח, בעל צללית אופקית שקצותיו מודגשים באמצעות קומה נוספת, ובצדו הדרומי גםבאמצעות ארובה. מבנה הסדנאות קצר וגבוה ממנו, בעל גג רעפי בטון מקומר בחתך היפרבולי. בין שני המבנים עברה דרך שהכניסה אליה היתה מכיוון צפון. בחלקו הדרומי של המתחם תוכנן שטח ל"גרג' בעתיד" שאמור היה להתחבר למבנה עתידי (כיום זיסקינד). בשנת 1998, כחלק משיקום המתחם נהרס המבנה המזרחי כמעט כליל ונבנה מחדש במתכונת שונה, והמבנה המערבי שמר על צורתו אך שונו בו פתחים וחומרי גמר. לאחרונה שופץ פנים המבנה והותאם לצרכי מעבדה שהוקמה בו.

מכון ע"ש דניאל וולף

אדריכל: אריך מנדלסון, 1941

מכון ע"ש דניאל וולף
מכון ע"ש דניאל וולף
המשך קריאה

בניין המחקר השני שתוכנן בסמיכות למכון המחקר ע"ש דניאל זיו. המתחם כולל שני מבנים נפרדים שנועדו למעבדת מחקר וסדנאות בכימיה שימושית. מבנה המעבדה (המזרחי) - מלבני וארוך בן קומה אחת עם גג שטוח, בעל צללית אופקית שקצותיו מודגשים באמצעות קומה נוספת, ובצדו הדרומי גםבאמצעות ארובה. מבנה הסדנאות קצר וגבוה ממנו, בעל גג רעפי בטון מקומר בחתך היפרבולי. בין שני המבנים עברה דרך שהכניסה אליה היתה מכיוון צפון. בחלקו הדרומי של המתחם תוכנן שטח ל"גרג' בעתיד" שאמור היה להתחבר למבנה עתידי (כיום זיסקינד). בשנת 1998, כחלק משיקום המתחם נהרס המבנה המזרחי כמעט כליל ונבנה מחדש במתכונת שונה, והמבנה המערבי שמר על צורתו אך שונו בו פתחים וחומרי גמר. לאחרונה שופץ פנים המבנה והותאם לצרכי מעבדה שהוקמה בו.

בית לולנפלד-קונין
בית לולנפלד-קונין

בית לולנפלד-קונין

אדריכל: יעקב רכטר, משה מזרחי ,1964

המשך קריאה

בית לוננפלד-קונין לחוקרים ומדענים אורחים הוא בניין מגורים בן שתי קומות וקומת מרתף חלקית, מרובה דירות. המבנה ממוקם בחלקו הדרום מזרחי של מכון ויצמן, בקרבת רח' הנשיא הראשון בעיר רחובות והוא חלק ממתחם מגורים הכולל גם את בניין אירופה, הניצב ממזרח לו. המבנה האורכי מורכב ממספר רב של גופים גאומטרים בגדלים שונים המסודרים בשני אגפים ומחוברים באמצעות חצר פנימית אורכית ירוקה, פתוחה, ומערכת תנועה אנכית. ממדיו הגדולים של המבנה (45X54 מ') כמעט ואינם מורגשים הודות למבנה הפאזל היוצר אין סוף מבטים ומצבים בתוך ומחוץ למבנה בשעות השונות של היממה. זהו מבנה בנוי בטון חשוף המשתמש בחומר ובחוסר החומר (חלל, אור וצל) במידה שווה, עם אין ספור פרטי בניה המעניקים למבנה את ייחודו.

בית לולנפלד-קונין

אדריכל: יעקב רכטר, משה מזרחי ,1964

בית לולנפלד-קונין
בית לולנפלד-קונין
המשך קריאה

בית לוננפלד-קונין לחוקרים ומדענים אורחים הוא בניין מגורים בן שתי קומות וקומת מרתף חלקית, מרובה דירות. המבנה ממוקם בחלקו הדרום מזרחי של מכון ויצמן, בקרבת רח' הנשיא הראשון בעיר רחובות והוא חלק ממתחם מגורים הכולל גם את בניין אירופה, הניצב ממזרח לו. המבנה האורכי מורכב ממספר רב של גופים גאומטרים בגדלים שונים המסודרים בשני אגפים ומחוברים באמצעות חצר פנימית אורכית ירוקה, פתוחה, ומערכת תנועה אנכית. ממדיו הגדולים של המבנה (45X54 מ') כמעט ואינם מורגשים הודות למבנה הפאזל היוצר אין סוף מבטים ומצבים בתוך ומחוץ למבנה בשעות השונות של היממה. זהו מבנה בנוי בטון חשוף המשתמש בחומר ובחוסר החומר (חלל, אור וצל) במידה שווה, עם אין ספור פרטי בניה המעניקים למבנה את ייחודו.

מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור
מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור

מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור

אדריכל: אריה אל-חנני, 1963

המשך קריאה

מבנה מעונות סטודנטים בן שלוש קומות מעל קומת עמודים חלקית כולל מרתף עם חצר אנגלית. בשל מיקומו בגבול המכון ושכונת מגורים ברחובות העיר, מתקיימת בו סיטואציה אורבאנית-אדריכלית ייחודית. אורבאנית - המבנה הוא אירוע עירוני חד פעמי בו מתאפשרת כניסה רגלית למכון דרך המבנה הממוקם בתווך שבין המכון לעיר רחובות. למבנה שתי כניסות ראשיות. אחת מרחוב הנשיא הראשון בעיר רחובות, ושנייה, דרך גן מרשים בתוך מכון ויצמן למדע. כך זכה המבנה בשתי חזיתות ראשיות המטופלות בהקפדה וזוכה לחשיפה מרבית. סגנון הבניה של המבנה ברוטליסטי ובנוי מחומרים אופייניים לתקופה-בטון חשוף, עץ, זכוכית, טרצו וברזל. קומת הכניסה משמשת כשטח ציבורי משותף, פתוח ברובו בפתחים מזוגגים כלפי הגן בצד מכון ויצמן למדע. במרכז המבנה פטיו גדול המתחיל ממפלס הקומה השנייה ומשמש שטח פתוח המאוורר את חללי המדרגות והמסדרונות. שני גרמי מדרגות (משני צידי הפטיו הפנימי) משמשים את דיירי המעונות כמו גם מעלית שהותקנה בשנים האחרונות.  

מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור

אדריכל: אריה אל-חנני, 1963

מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור
מעונות סטודנטים ע"ש צ'רלס קלור
המשך קריאה

מבנה מעונות סטודנטים בן שלוש קומות מעל קומת עמודים חלקית כולל מרתף עם חצר אנגלית. בשל מיקומו בגבול המכון ושכונת מגורים ברחובות העיר, מתקיימת בו סיטואציה אורבאנית-אדריכלית ייחודית. אורבאנית - המבנה הוא אירוע עירוני חד פעמי בו מתאפשרת כניסה רגלית למכון דרך המבנה הממוקם בתווך שבין המכון לעיר רחובות. למבנה שתי כניסות ראשיות. אחת מרחוב הנשיא הראשון בעיר רחובות, ושנייה, דרך גן מרשים בתוך מכון ויצמן למדע. כך זכה המבנה בשתי חזיתות ראשיות המטופלות בהקפדה וזוכה לחשיפה מרבית. סגנון הבניה של המבנה ברוטליסטי ובנוי מחומרים אופייניים לתקופה-בטון חשוף, עץ, זכוכית, טרצו וברזל. קומת הכניסה משמשת כשטח ציבורי משותף, פתוח ברובו בפתחים מזוגגים כלפי הגן בצד מכון ויצמן למדע. במרכז המבנה פטיו גדול המתחיל ממפלס הקומה השנייה ומשמש שטח פתוח המאוורר את חללי המדרגות והמסדרונות. שני גרמי מדרגות (משני צידי הפטיו הפנימי) משמשים את דיירי המעונות כמו גם מעלית שהותקנה בשנים האחרונות.