היסטוריה

תחרויות במתמטיקה

תחרויות במתמטיקה התקיימו לאורך ההיסטוריה במשך שנים רבות. רובן היו מיועדות למבוגרים והיו שונות מאוד מאלה המקובלות כיום. לדוגמה, ידועות התחרויות בתקופת הרנסנס שהובילו למציאת שיטת הפתרון למשוואות ממעלה שלישית ורביעית.
תחרויות במתמטיקה הדומות לצורתן המודרנית התפתחו  בסוף המאה ה-19 במזרח אירופה. הן נקראו אולימפיאדות על שם התחרויות הספורטיביות המפורסמות שהיו נהוגות ביוון העתיקה. אולימפיאדת המתמטיקה הבינלאומית (ה - IMO) נוסדה בשנת 1958.

ישראל ב- IMO

ישראל שולחת משלחת ל-IMO  החל משנת 1979. את השתתפות ישראל באולימפיאדה יזם פרופ' יוסף גיליס ז"ל במכון ויצמן. בין השנים 1990 ו-2009 ישראל השתתפה גם בתחרות הדו-לאומית ישראל-הונגריה. פרופ' גיליס אימן את הנבחרת עד מותו בשנת 1993. לאחר מכן הפרויקט עבר לטכניון בניהולו של פרופ' שי גירון, שאימן יחד עם ד"ר שוני גלבוע (אז ד"ר שוני דר) את הנבחרת. בסוף שנות התשעים הפרויקט עבר לאוניברסיטת חיפה יחד עם פרופ' גירון. בשנת 2010 הפרויקט עבר למכון ויצמן, בניהולו של פרופ' דמיטרי נוביקוב. לתפקיד המאמן הראשי מונה לב רדזיוילובסקי שממשיך בתפקיד זה ברצף עד היום. עם מעבר זה הפרויקט הורחב באופן משמעותי וקיבל את מתכונתו כיום: תלמידים במספר קבוצות גילאים המתאמנים עשרות ימים בשנה על-ידי צוות מאמנים רחב. בשנת 2012 נוספה לפרויקט גם תוכנית אימונים לתלמידים צעירים יותר בהנהלתו של יוסף חפץ. בשנת 2013 עבר הפרויקט לאוניברסיטת ת"א בהנהלת פרופ' אילון סולן, עם אותו צוות המאמנים. בשנת 2016 החלה ישראל להשתתף גם ב-EGMO. בשנת 2017 הפך הפרויקט לחלק ממיזם נבחרות ישראל במדעים המשותף למשרד החינוך ומרכז מדעני העתיד. המיזם כולל גם את  נבחרות ישראל בפיזיקה, במדעי המחשב, ובכימיה ואת הנבחרת ישראל הצעירה במדעים (הנבחרת הצעירה). בהתאם עבר אימון התלמידים בגילאי חטיבת הביניים לנבחרת הצעירה, בה הם מתאמנים גם בתחומים אחרים. החל משנת 2019 ישראל משתתפת גם ב-RMM. בשנת 2020 החליף פרופ' יהודה שלום את פרופ' סולן. בשנת 2021 עבר הפרויקט למכון ויצמן בהנהלת פרופ' אברהם איזנבוד, עם אותו צוות המאמנים. בשנת 2023 החליף פרופ' דמיטרי נוביקוב את פרופ' אברהם איזנבוד.