משוררת ישראלית, כלת תואר דוקטור לשם כבוד

אגי משעול היא מגדולות המשוררים בישראל בדורנוואחת האהובות שבהם. כתיבתה מצטיינת באיזון נדיר בין דיוק פואטי מילולי וצורני לבין נגישות לקורא באמצעות תערובת של שפה מדוברת, סלנג והמצאות מילוליות מקוריות. לעתים נסוכים באירוניה או בהומור, אלו שירים אישיים מאוד אך בה-בעת מכילים תובנות אנושיות נרחבות.

היא נולדה בטרנסילבניה, רומניה, ועלתה עם משפחתה לארץ כשהייתה בת ארבע. המשפחה התיישבה בגדרה, בה משעול גדלה והתחנכה. היא למדה ספרות, תחילה באוניברסיטת בן-גוריון בנגב ואחר כך באוניברסיטה העברית בירושלים, שבה השלימה תואר שני בספרות עברית.

ב-1968  פרסמה משעול את ספרה הראשון, ובמהלך העשור הבא הוציאה שלושה קבצי שירה. קובץ שיריה "יומן מטע" שהתפרסם ב-1986  מיצב אותה במרכז הבימה התרבותית העברית, ומאז זכו שיריה לפופולריות גוברת והולכת בקרב הקהל והמבקרים כאחד. היא פרסמה 16 ספרי שירה, בהם גם שתי רטרוספקטיבות של כל עבודותיה, בשנים 2015-2003 אחדים משיריה הולחנו, והיא אף שיתפה פעולה עם יוצרים מתחומים אחרים (אמנות פלסטית ותיאטרון) שיריה תורגמו לשפות רבות ושובצו באנתולוגיות בארץ ובעולם. ב-2006 ראה אור בארצות הברית אוסף של מבחר משיריה בתרגום לאנגלית (הוצאתGraywolf ) ואחריו ראו אור גם ספרים נוספים בצרפת, אנגליה, סין, רומניה וארגנטינה.

כתיבתה של משעול כוללת, מצד אחד חשיפה אישית מאוד, ומצד שני משקפתלעתים בכאבאת החברה הישראלית בת-זמננו. כבת להורים ניצולי שואה, שירתה נותנת הד לפחדים, לחרדות ולכאב הנובעים מתוך ההיסטוריה של העם היהודי ושל הוויית המהגרים ומציעה קשר ייחודי לעבר היהודי והישראלי. יחד עם זאת, משעול חוגגת ביצירתה את נפלאות עולם הטבע בשירים אשר במרכזם הקשר בין האדם לסביבתו, עונות השנה, מעגלי הטבע והחיים, שפע ומחסור. בשירי האהבה שלה יש מבע נועז וחופשי של רגש עמוק שמשולבים בו הבנה עמוקה וניסיון חיים.

מעבר לתרומה באמצעות כתיבתה, משעול גם עסקה רבות בחינוך ובהוראה, הן במסגרת מערכת החינוך והן באקדמיה. במשך שנים רבות (עד 2001),  לימדה ספרות בבית הספר התיכון האזורי באר טוביה. לאחר מכן, היתה מרצה לכתיבה יוצרת במסגרות שונות, בהן אוניברסיטת בן-גוריון, אוניברסיטת תל-אביב והאוניברסיטה העברית, בה היתה משוררת הבית בעקבות זכייתה בפרס דוליצקי (2007). במשך עשור נמנתה על צוות המרצים של  "עלמא" בתל-אביב, ובשנים האחרונות ניהלה את בית הספר לשירה של "הליקון - עמותה לקידום השירה בישראל". מזה שנים רבות היא מעורבת בתכנית "שירת המדע" לעידוד היצירה האמנותית בקרב מדענים לזכרו של פרופ' עפר לידר במכון ויצמן למדע.

היא כלת פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים (1995), פרס קוגל (2001) ופרס יהודה עמיחי(2002). ב-2014 קיבלה תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת תל אביב ואת הפרס הבינלאומי היוקרתי לשירה LericiPea באיטליה, בו זכו בעבר חתן פרס נובל שיימוס הייני,  אדוניס, יבגני יבטושנקו ואחרים.

Agi Mishol