94% הצלחה במחקר קליני המבוסס על עבודתו של פרופ' זליג אשחר
שיטה חדשנית לטיפול בשלבים מתקדמים של סוג מסוים של סרטן הדם, אשר פותחה על ידי האימונולוג פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן, מובילה לתוצאות יוצאות דופן במחקר קליני ראשוני במרכז הסרטן על-שם אברמסון ובית הספר לרפואה על-שם פרלמן באוניברסיטת פנסילבניה בארה"ב. במסגרת המחקר, נמצא כי ב- 27 מתוך 29 חולים, המחלה נסוגה או נעלמה לחלוטין בעקבות הטיפול. כל החולים במחקר הוגדרו כחולים סופניים, עם סרטן בשלבים מתקדמים אשר מיצה את כל שיטות הטיפול הקיימות.
התוצאות פורסמו בכתב העת Science Translational Medicine בחודש פברואר 2016. המחקר התקיים במרכז לחקר הסרטן על-שם פרד האצ'ינסון בסיאטל, וושינגטון.
הטיפול עצמו מתחיל בהוצאת דגימה של תאי המערכת החיסונית, הקרויים תאי T, מגופו של החולה וביצוע שינויים גנטיים בהם כך שיוכלו להתביית על תאים סרטניים ולא לפגוע ברקמות בריאות. התהליך, הקרוי גם Adoptive Cell Transfer, כרוך בהנדוס גנטי של התאים שנלקחו מהחולה כך שיכילו קולטנים כימריים לאנטיגנים (chimeric antigen receptors או CAR) אשר יכולים לזהות חלבונים ספציפיים לגידולים. תאים משופרים אלו גדלים בצורה מבוקרת במעבדה ולאחר מכן מוחזרים לגופו של החולה, שם הם הצליחו לאתר ולהשמיד תאים סרטניים בלוקמיה לימפוציטית חריפה (Acute Lymphoblastic Leukemia או ALL).
המחקר באוניברסיטת פנסילבניה נוהל על-ידי ד"ר סטנלי רידל, ד"ר דיוויד מאלוני וד"ר קמרון טרטל. הטיפול פותח במעבדות חברת קייט פארמה בע"מ בסנטה מוניקה, קליפורניה.
"חשתי תחושת סיפוק אדירה כאשר שמעתי את החדשות", מספר פרופ' אשחר, שהיה מחלוצי שיטת הטיפול ב- CAR לתאי T. "המשימה הבאה של הצוות שלי, ושל אחרים העוסקים בתחום זה, תהיה להרחיב את השיטה לסוגי סרטן נוספים".
על עבודתו, זכה פרופ' אשחר בפרס ישראל לשנת 2015 ובפרס מאסרי היוקרתי בשנת 2014.
הוא החל לעבוד על הרעיון שבבסיס השיטה כבר לפני כשלושים שנה. הוא שיער כי המפתח להבסת הסרטן טמון במערכת החיסון, בה קיימת אוכלוסיית תאי T עשירה ומרכזית בתפקודה.
"ידענו שלתאי T יש יכולת להשמיד רקמות. השאלה הייתה כיצד ניתן לתמרן אותם כך שיתקפו תאים סרטניים שאותם הם לרוב לא מזהים כזרים או כמזיקים", הוא אומר.
Prof. Zelig Eshhar is supported by the Comisaroff Family Trust and the Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust