טיפול חדש לסרטן הערמונית בפיתוחם של פרופ' אביגדור שרץ ופרופ' יורם סלומון

מספר הגברים המאובחנים כחולים בסרטן הערמונית בשלביו המוקדמים נמצא בעלייה דרמטית בשני העשורים האחרונים כתוצאה מבדיקות לניטור רמות אנטיגנים ספציפיים לערמונית (PSA) ובדיקות ביופסיה ודימות. בעקבות האבחנה, החולים עומדים בפני דילמה: האם לעבור ניתוח בערמונית או טיפולי הקרנה – הכרוכים בסיכונים לאין-אונות והעדר שליטה על דרכי השתן– או להישאר תחת "מעקב פעיל" הטומן בחובו את הסיכון להתקדמות המחלה. בהיעדר אפשרות ביניים, רוב החולים בוחרים בחלופה השנייה.

שיטת טיפול חדשה מבית היוצר של מדעני מכון ויצמן, פרופ' אביגדור שרץ ופרופ' יורם סלומון, מאפשרת לחולים לחמוק מהברירה הקשה שבין טיפול פולשני ומעקב פעיל ללא טיפול. שיטה זו – טיפול פוטו-דינמי ממוקד בכלי דם בעזרת חומר בשם TOOKAD® Soluble (בקיצור TS-VTP) – מאפשרת השמדה נקודתית של בלוטת הערמונית המכילה את הגידול הסרטני מבלי לפגוע באונות המינית, שליטה בדרכי השתן ואיכות החיים הכללית. יתרה מזאת, שיטת TS-VTP ניתנת ליישום בכל שלב של המעקב הפעיל לאחר שזוהתה התפתחות שלב מוקדם של המחלה במקום לעבור ישירות לחלופות הטיפול המאיימות יותר. ניתן גם לחזור על ההליך, עם אחוזי הצלחה דומים בכל פעם, והשיטה אינה פוסלת כניסה לניתוח להסרת בלוטת הערמונית או טיפול בהקרנה במידה והמחלה ממשיכה להתקדם.

שיטת TS-VTP, שפותחה קלינית על-ידי חברתSteba Biotech  מלוקסמבורג בשיתוף פעולה ארוך-טווח עם מדעני המכון, אושרה לאחרונה על-ידי רשות הבריאות המקסיקנית לטיפול ממוקד בחולים שאובחנו בסרטן הערמונית בשלבי המחלה המוקדמים. התרופה נמצאת כעת בבחינה של סוכנות התרופות האירופית (EMA) המפקחת על אישורי תרופות ומכשור רפואי ב-27 מדינות אירופיות לצורך אישור שימוש לטיפול ממוקד.

האישור מממשלת מקסיקו מגיע לאחר שבכ-80 אחוז מהחולים לא נצפו גידולים בערמונית בשנה שלאחר מתן הטיפול וכן לא אותרו בעיות אין-אונות או שליטה במתן שתן – בעיות הנלוות לטיפול באמצעות ניתוח או הקרנות. לאחרונה הסתיים בהצלחה באירופה ניסוי קליני נוסף בשלב III שנועד לבחון את התקדמות המחלה בחולים הנמצאים במעקב פעיל בהשוואה לאלו שעברו טיפול בשיטת –VTP—TS. בניסוי זה  השתתפו יותר מ-400 חולים ב-43 בתי חולים  ב-11 מדינות שונות. המעקב נמשך שנתיים והראה גם הוא ריפוי מקומי ללא תופעות לואי

פתרון בר-ביצוע

הטיפול מתבצע באמצעות אינפוזיה תוך-וורידית למשך 10 דקות של TOOKAD® Soluble, חומר שאינו רעיל לגידול או לרקמות הבריאות שסביבו אלא אם הוא נחשף לאור. מיד לאחר האינפוזיה מתבצעת חשיפה מבוקרת בת 22 דקות של הרקמה הנגועה לאור בתחום הקרוב לאינפרה-אדום באמצעות סיבים אופטיים מזעריים המוחדרים לגוף החולה. הארת אזור הגידול מעוררת תגובת שרשרת אשר בסופה מושמד הגידול כולו: ראשית קרן האור גורמת לשחרור רדיקליים חופשיים של חמצן וחנקן חד-חמצני, אשר במהרה משמידים את כלי הדם המזינים את רקמת הערמונית הנגועה ובכך מובילים להשמדתה –מבלי לפגוע ברקמות האברים הבריאים הסמוכים (למשל צינורית השתן וסוגריה או קבוצות העצבים השולטים באונות המטופל).

ההליך הרפואי אורך כ-90 דקות והתרופה עוזבת את מחזור הדם במהירות (תוך שלוש עד ארבע שעות).

זוהי פריצת דרך שעשויה להעניק תקווה למאות אלפי גברים ברחבי העולם שאובחנו בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית.

ואם אין די בכך, הרי שבמחקר שנלווה לפיתוח TS-VTP במכון ויצמן ובמרכז לחקר הסרטן על-שם סלואן קטרינג (MSKCC) בניו יורק, חוקרים מצאו שהתרופה עשויה לעבוד גם במקרים מתקדמים יותר של מחלת הסרטן. בעזרתה של קרן תומפסון, צפויים לצאת השנה לדרך ארבעה מחקרים בשלבים שונים של מחלת הסרטן במרכז סלואן קטרינג.

לקחי הפוטוסינתזה

סיפור פיתוחה של שיטת TS-VTP מכיל את כל רכיביה של הצלחה מדעית גדולה: שיתוף פעולה פורה בין דיסציפלינות מדעיות שונות, ובמקרה זה – צירוף מקרים גורלי שהפך כימאי ואיש מדעי הצמח למפתחי תרופה לסרטן; חברה מסחרית שהשקיעה ברעיון המקורי ושיתפה פעולה עם החוקרים ואף נותרה מחויבת למרות העליות והמורדות במהלך הדרך; שותפות עם בתי חולים בינלאומיים וכמה מהרופאים הטובים בעולם; ותורמים נלהבים, שהאמינו במחקר ובמדענים המובילים אותו.

שיטת TS-VTP מבוססת על מחקר בן כ-20 שנה במעבדותיהם של פרופ' שרץ במחלקה למדעי הצמח ופרופ' סלומון במחלקה לבקרה ביולוגית – שיתוף פעולה שנולד בשיחות מסדרון בין שני חברים. "לא חשבנו לעצמנו, 'איך נרפא את סרטן הערמונית'", נזכר פרופ' שרץ. "היינו סקרנים לגבי האפשרות למצוא שיטה שתשלב בין עקרונות המרת אור פוטוסינטתית  לידע שלנו על סרטן כדי להשמיד באופן ממוקד רקמות סרטניות מבלי להרוס את הרקמות הבריאות שמסביבן".

"לאחר שמאירים את מולקולות ה-TS המצויות בגידול, נחסמת למעשה את אספקת הדם לגידול ובכך נוצרת תגובת שרשרת המשמידה בסופו של דבר את הגידול ברמת דיוק מדהימה", מסביר פרופ' יורם סלומון. הוא מוסיף: "רצף האירועים שנולד כתוצאה מפעולה זו היה חסר-תקדים וזכה לניתוח מעמיק. המנגנון כולו ופרוטוקול הטיפול שפיתחנו בהתאמה מייצגים גישה ייחודית בקרב טיפולים נגד גידולים סרטניים, ואנחנו מאוד גאים בתוצאה."

בתקופה בה צמד החוקרים החל לשתף פעולה, בשנות ה-90 המוקדמות , כבר היו שיטות מבוססות לטיפול פוטו-דינמי, אך לא היה להן את היכולת להתמודד עם גידולים מוצקים גדולים, או שהן היו רעילות וחשפו את החולים לסיכון של כויות עור חמורות עד 50 ימים לאחר הטיפול. השיטות הפוטו-דינמיות באותה תקופה גם לא יכלו להבחין ביעילות בין גידולים לבין רקמות בריאות.

שיחת המסדרון הראשונית התנהלה, פחות או יותר, כך: הטבע מציג שפע של תהליכים פוטוסינתטיים המבוססים על בקטריוכלורופילים (bacteriochlorophylls), פיגמנטים פוטוסינתטיים המצויים בחיידקים מסוימים ועושים שימוש באנרגית השמש לייצור פחמימות. המדענים הסיקו כי פיגמנטים אלו יכולים לשמש כמולקולות האידיאליות לייצור רדיקלים רעילים בעומק הרקמות הפנימיות, בהינתן קרן האור המתאימה. מתן המולקולות הללו לחולי סרטן ובעקבותיו, הארה מקומית של מקום הגידול אמורה להוביל להרס הגידול – בדומה לדרכו של הגוף לדחות איברים שפסקו לתפקד. כמובן שעל הטיפול להיות בטוח עבור המטופלים ולא להוביל לתופעות לוואי.

השקעה מוקדמת מצד חברת Steba Biotech אפשרה לחוקרים לצאת לדרך, ולאחר שניסו יותר מ-200 נגזרות של בקטריוכלורופיל, מצאו לבסוף את צירוף התרופות הנוכחי. בשנת 1996, נתנה ידע חברה למחקר ופיתוח בע"מ, זרוע מסחור הטכנולוגיות של מכון ויצמן, רישיון לשימוש בפטנט לחברת Steba.

לדברי רפאל הררי, הבעלים של Steba Biotech, "בחנתי בזהירות רבה את הרעיון והאמנתי בלב שלם שהוא יכול להציע את הטיפול המתאים בד בבד עם שימור איכות החיים של החולה... בכנות, לא ציפיתי שיידרשו כמה מאות מיליוני דולרים ושני עשורים בכדי לתרגם את הרעיון למוצר ולעבור את כל הליך האישורים. עם זאת, האמנו ברעיון וידענו שחשוב לפתח אמצעים יעילים למניעת התפתחות סרטן תוך כדי שימור בריאות הגבר ואיכות חייו.. הצלחנו לפתח מערכת יחסים אישית ומקצועית טובה מאוד בין אביגדור, יורם ואנוכי, ואנשי חברת ידע סייעו לנו רבות במהלך הכשלונות וההצלחות שידענו בדרך".

אמיר נייברג, מנכ"ל ידע, מוסיף: "יש לנו מערכת יחסים קרובה ופורה עם Steba שנמשכת יותר מ-20 שנה. המחויבות של בעלי המניות בחברה לפרויקט, מערכת היחסים האישית ושיתוף הפעולה האפקטיבי עם מדעני המכון וידע הם שאפשרו את ההישג הנכבד הזה".

במקביל, פרופ' שרץ ופרופ' סלומון עוסקים בפיתוח שיטות פוטו-דינמיות לטיפול בשלוש מחלות עיניים לא ממאירות: ניוון מקולרי קשור לגיל (age-related macular degeneration) - מחלה בכלי הדם ברשתית; קרנית חרוטית (keratoconus), פגם בתפקוד הקרנית הפוגם קשות בראייה ועשוי להוביל לעיוורון; וקוצר ראיה בשלבים מוקדמים.

Prof. Avigdor Scherz is supported by the Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust; the Thompson Family Foundation; the Susan G. Komen Breast Cancer Foundation; Principal Anstalt; Sharon Zuckerman, Canada; and is the incumbent of the Robert and Yadelle Sklare Professorial Chair in Biochemistry.

Prof. Yoram Salomon is supported by Principal Anstalt. He is a Professor Emeritus at the Weizmann Institute was the incumbent of Charles and Tillie Lubin Professorial Chair for Biochemical Endocrinology until his retirement in 2009. He and Prof. Scherz collaborated on other research. Since 2009, Prof. Salomon acts as a consultant in these projects.

 

 

 

 פרופ' אביגדור שרץ ופרופ' יורם סלומון