מנהל המרכז הבין-תחומי החדש לחקר הסרטן על-שם משפחת מורוס

שינוי פני המלחמה בסרטן הוא משימה כבירה. חרף עשורים רבים של מחקר מקיף, ולמרות מספר הצלחות לא מבוטלות בטיפול בסוגי סרטן מסוימים, תוך העלאת שיעורי ההחלמה, עדיין מדובר באחת המחלות הנפוצות והקטלניות ביותר ברחבי העולם. על-מנת להתמודד עם האתגרים האדירים שהן מציבות, הקים מכון ויצמן את המרכז הבין-תחומי לחקר סרטן על-שם משפחת מורוס. המרכז משלב מחקר בתחומים מגוונים, ממנף את תחומי ההצטיינות של מכון ויצמן, ומרחיב משמעותית את יכולות המחקר המתנהל בו כחלק מהמאבק במחלה.

בראש המרכז החדש עומד פרופ' משה אורן מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית, חוקר סרטן בעל שם עולמי וניסיון עשיר. פרופ' אורן, המשמש גם כנשיא האגודה האירופית לחקר הסרטן, הקדיש את מרבית הקריירה שלו לחקר מרכיב מרכזי בבקרה המולקולרית על סרטן – גן מדכא גידולים הקרוי p53. בשנות ה- 80 המוקדמות של המאה ה- 20, שיבט פרופ' אורן בהצלחה את הגן ובכך תרם תרומה משמעותית למחקר הגנטי בתחום ברחבי העולם. פרופ' אורן גם הביא את אחת הראיות הראשונות לכך ש- p53 בריא אכן מדכא גידולים והיה הראשון להוכיח שגן זה משרה אפופטוזיס (apoptosis) – תהליך טבעי המוביל למוות מתוכנן של תאים. ממצאים אלו אפשרו לפתח אסטרטגיות טיפוליות חדשניות, כולל הטיפול הגנטי המאושר הראשון נגד סרטן.

ש: מדוע כל כך קשה למצוא פתרון מלא לסרטן?

ת: המאבק בסרטן כה קשה בגלל המגוון הרחב של תאים סרטניים וסוגי סרטן, והאבולוציה והשינויים הבלתי-פוסקים שעוברים גידולים ככל שהם צומחים. בכל סוגי הסרטן, פונקציה מסוימת, המווסתת את חלוקת התאים, משתבשת. זהו תהליך שעלול להתרחש בדרכים שונות בתוך גידול יחיד, וכתוצאה מכך הוא יכול להכיל סוגים רבים של תאים סרטניים. לכן מציאת תרופה כוללת לכל סוגי הסרטן מהווה אתגר אמתי. בסופו של דבר, יהיה עלינו להציע מגוון גדל והולך של תרופות למגוון של סוגי סרטן שונים.

ש: מהי מטרת המרכז הבין-תחומי החדש לחקר הסרטן על-שם משפחת מורוס?

ת: המרכז ישאף למקסם את התרומה של מדעני מכון ויצמן למאמץ העולמי בחקר הסרטן דרך רתימת העוצמה של מחקר בסיסי להבנת תהליכים וכן על-ידי העברה מהירה של ממצאי המחקר הבסיסי לזירה הקלינית. הוא ישלב תובנות בסיסיות וטכנולוגיות חדשניות וינצל את כוחו של מכון ויצמן במחקר מולטי-דיציפלינרי כדי להתמודד עם מורכבות הסרטן כדי לספק כיווני מחקר שניתן יהיה להפוך ליישומיים. כמו כן, יעסוק המרכז בטיפוח שיתופי פעולה נרחבים עם מרכזים אונקולוגיים רפואיים בארץ ובעולם.

ש: מה יהיה המבנה של המרכז הבין-תחומי החדש?

ת: למרכז רכיב של מחקר בסיסי ורכיב מעבדתי. הראשון כולל את שלושה מכוני המחקר שהקמנו: המכון לחקר מניעתי בסרטן, בראשו עומד פרופ' צבי ליבנה מהמחלקה לכימיה ביולוגית; מכון המחקר לאבחון סרטן על-שם אקארד, בראשות פרופ' ירדנה סמואלס מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא; והמכון למחקר ריפויי, בראשות פרופ' יוסף ירדן מהמחלקה לבקרה ביולוגית.

הרכיב השני הוא מתקני תשתית מתקדמים, הכוללים מעבדה טרום-קלינית מתקדמת לחקר הסרטן, בנק ויצמן-ברזיל לרקמות סרטניות, מרכז למיון תאים, מרכז מיקרוסקופיה אונקולוגי, ומרכז לחקר המטבולומיקה של סרטן.

בנוסף, קרן לשיתוף פעולה קליני תקדם קשרי מחקר משמעותיים בין חוקרים לבין רופאים, תסייע באמצעות שיתוף בדגימות ביולוגיות למטרות מחקר ושיתוף תגליות מחקר לצורך יישום ברפואה ושיפור הפרקטיקה האונקולוגית. במסגרת המרכז יפעלו גם קרנות לחקר מחלות סרטן מסוימות.

ש: מה הופך את המרכז הבין-תחומי לחקר הסרטן על-שם משפחת מורוס לשונה ממרכזים אחרים הפועלים בתחום?

ת: אחד האתגרים המרכזיים ברפואת הסרטן המודרנית הוא להתמודד עם כמויות המידע העצומות שמפיק המחקר הבסיסי ולרתום את התובנות העולות מניתוחן לטובת טיפול יעיל יותר בכל מטופל ומטופל – במקום לתת טיפול סטנדרטי וזהה לכל המטופלים. מטרת-העל של המרכז החדש היא להתקדם לכיוון רפואת סרטן מותאמת-אישית ומדויקת. המרכז יַקְנֶה את היסודות לתרגום מחקר בסיסי ליישומי בצורה יותר יעילה ומהירה, וזאת על מנת לספק לאונקולוגים כלים טובים יותר לקבל החלטות טיפוליות אינדיבידואליות עבור כל חולה.

ש: כיצד משתלב המרכז החדש עם יוזמות מחקריות עכשוויות?

ת: המרכז הלאומי הישראלי לרפואה מותאמת אישית על-שם ננסי וסטיבן גרנד במכון ויצמן מספק את הגישה לטכנולוגיות חיוניות כגון ריצוף גנטי, ביו-אינפורמטיקה, מיפוי חלבונים ופלטפורמות לגילוי תרופות. בנוסף, תשתיות המחקר המתקדמות הקיימות בבניין למחקר טרום-קליני על-שם לורי לוקיי בקמפוס, הכוללות טכנולוגיות דימות רבות-עוצמה, יאפשר למדענים לחקור מודלים של סרטן במעבדה.

החיבור בין מחקר בסיסי למחקר תרגומי הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר במציאת תרופה לסרטן. זהו בדיוק המקום בו המרכז הבין-תחומי לחקר הסרטן על-שם משפחת מורוס נכנס לתמונה, בהיותו חוליה מקשרת בין מחקר בסיסי פורץ-דרך בתחום הסרטן לבין מחקר שתכליתו להעביר את הממצאים ליישום במניעת סרטן, אבחון מוקדם, וטיפול.

 

cancer cells