ביזור מרוכז

מהו המכנה המשותף למשחקי מחשב מרובי-משתתפים, רשתות מחשב, שרתים במרכז נתונים, נמלים בקן, בני אדם ברשת חברתית ותאי עצב במוח? כולם מעורבים במארג סבוך של תקשורת ויחסי גומלין. עבור ד"ר מרב פרטר ממכון ויצמן למדע, כל אלה מדגימים היטב את מה שמכונה 'רשתות מבוזרות' (distributed networks).

החוקרת, אשר הצטרפה אל המחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית בחודש אוגוסט, חוקרת את הנושא של חישוב מבוזר(TDC)  ואלגוריתמים במטרה להבין את הפעילויות המתבצעות ברשתות מבוזרות. זהו תחום במדעי המחשב שבוחן כיצד מתבצעים התקשורת ותיאום הפעילות בתוך מערכות המורכבות ממספר רב של חלקים. במערכות מבוזרות, רכיבים נפרדים – שלכל אחד מהם מידע חלקי על הרשת הכללית – מתקשרים ומשתפים פעולה סביב משימה חישובית משותפת.

ד"ר פרטר חותרת לפתח כלים חדשים, טכניקות ותכונות מבניות שקושרים יחד משפחות של בעיות חישוביות, אשר נחקרות במסגרת התיאורטית של מדעי המחשב. היא מביאה למכון ויצמן את מומחיותה בחישוב מבוזר, בייחוד בטופולוגיה של רשתות אלחוטיות, כלומר, התשתית שמאפשרת למחשבים להתחבר זה עם זה ולשתף פעולה ללא חיבור פיזי. בסופו של דבר, היא שואפת להשיג יישומים בעולם האמיתי אשר יגבירו את יעילותן רשתות אלחוטיות – בטלפונים, באינטרנט ועוד – הודות לאלגוריתמים מתוחכמים יותר.     

את ההשראה לפתרון של בעיות של ביזור היא מקבלת מהטבע, אם זה התנהגות של נמלים או מעגלים במוח. "אני רוצה להעמיק את החיבור בין חישוב מבוזר לתחומים אחרים – לא בהכרח תיאורטיים – וליישם את כוחה של השיטה על כלכלה, סוציולוגיה, מדעי המוח ומדעי בעלי החיים", היא אומרת.  

ד"ר פרטר הצטרפה אל מכון ויצמן לאחר שסיימה פוסט-דוקטורט ב-MIT ולאחר שזכתה במלגה מטעם התכנית הלאומית לקידום נשים במדע. במהלך לימודי הדוקטורט שלה היא חקרה את התכונות של מפות קליטה (reception maps) ברשתות אלחוטיות, תוך שימוש בניתוחים של פונקציות רציפות (continuous analysis), באלגברה ליניארית ובשיטות נוספות. לתכונות אלה יש טווח רחב של יישומים בתקשורת. היא התרכזה בעיקר בשיטות לצמצום "שטחים מתים" ברשתות בעלות מבנה תקשורת מרווח, כגון שנמצאות במקומות מרוחקים.

לפני שקיבלה את משרת המחקר במכון ויצמן, היא סיימה תואר שני בביו-אינפורמטיקה אצל פרופ' אורי אלון מהמחלקה לביולוגיה מולקולרית של התא ועבדה כמהנדסת תוכנה בחברת צ'ק פוינט. את התעשייה עזבה לטובת התואר השלישי במתמטיקה אצל פרופ' דוד פלג מהפקולטה למתמטיקה ומדעי המחשב, שם גם עשתה פוסטדוקטורט ראשון. בין הפרסים והמלגות שקיבלה נמנים פרס קלור (2017), פרס קורפס (2015), מלגת פולברייט (2015) ומלגת רוטשילד (2015).

דרכה המבוזרת של ד"ר פרטר התכנסה לכדי שיבה הביתה. במעבדתה החדשה במכון ויצמן, מתכוונת ד"ר פרטר לשלב את הידע שלה בביולוגיה של מערכות עם מומחיותה ברשתות אלחוטיות וחישוב מבוזר כדי לפלס דרך חדשה בתחום שמעניין אותה.

 

 

 

 

ד"ר מרב פרטר