טיפול אימונותרפי בסרטן המבוסס על תגליות של פרופ' זליג אשחר ממכון ויצמן

 

זה היה אי שם בשנות השמונים כשפרופ' זליג אשחר מהמחלקה לאימונולוגיה במכון ויצמן למדע, שיער לראשונה שתאי T  עשויים להיות המפתח לנצח את מחלת הסרטן.

כעת תחושה זו קיבלה משנה תוקף עם ההכרזה שחברת גילעד, ענקית הפארמה האמריקאית, הסכימה לשלם 11.9 מיליארד דולר לרכישת חברת קייט פארמה מקליפורניה, אשר פיתחה את הטכנולוגיה פורצת הדרך של פרופ' אשחר, תוך שימוש בטכנולוגיה כבסיס אפקטיבי לטיפול אימונותרפי מותאם אישית למחלת הסרטן.

פרופ' זליג אשחר, חתן פרס ישראל למדעי החיים ל-2015, חבר בוועדה המדעית המייעצת של חברת קייט פארמה, מסביר כי הטכנולוגיה, הקרויה טיפול בתאי T-CAR , מבוססת על הנדסה גנטית של תאי T  של המערכת החיסונית של החולה כך שהם יזהו את התאים הסרטניים ויתקפו אותם כאשר הם מוזרקים חזרה לגוף החולה.

בטיפול זה , תאי T  של החולה – תאי דם לבנים אשר תפקידם לתקוף תאים זרים או אב-נורמלים – מוצאים ועוברים "הכשרה" או שיפור באמצעות שני מבנים אשר יחד משפרים את היכולת של תאי הT  להקשר לתאים הסרטניים ולייעל את תגובת המערכת החיסונית.

הטכנולוגיה של פרופ' אשחר אשר פותחה במודלים טרום קליניים במשך שני עשורים, יצרה התלהבות רבה לאחר סדרה של ניסויים קליניים מוצלחים בבני אדם.

ב-2011 דווחו חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה על הצלחה בשימוש בטכנולוגיית T-CAR  בניסויים קליניים ראשוניים בחולי לוקמיה מסוג CLL (Chronic lymphocytic leukemia ).

בדצמבר 2012, דווחו החוקרים ש-9 מתוך 12 חולי לוקמיה בניסוי הקליני הגיבו בחיוב לטיפול.

במרץ 2013, פרסמו חוקרים ממרכז הסרטן Memorial Sloan Kettering שבניו-יורק תוצאות של ניסוי קליני אחר בחולי לוקמיה מסוג ALL (Acute lymphoblastic leukemia ) העמידה לכימותרפיה. התוצאות המדהימות הראו מאה אחוזי הצלחה: כל חמשת החולים אשר קיבלו תאי T עצמיים אשר הונדסו גנטית השיגו הפוגה מוחלטת במחלתם.

חוקרים מאוניברסיטת פנסילבניה ערכו לא מכבר ניסוי קליני נוסף אשר בו אצל 27 מתוך 29 חולי סרטן נצפתה הפוגה או היעלמות מוחלטת של המחלה. כל החולים בניסוי זה הוגדרו כחולים סופניים – חולים עם סרטן מתקדם שלא הגיבו לכל סוגי הטיפולים האחרים.

קייט פארמה יישמה את הגישה הטכנולוגית של פרופ' אשחר בפיתוח של יותר מעשרה סוגי טיפול לסוגי סרטן שונים, תוך מתן טיפול מותאם אישית לחולים פרטניים.

החברה, אשר שמה את יהבה בעיקר על סוגי סרטן אגרסיביים על מנת לענות על צרכיהם של חולים אשר הפסיקו להגיב לסוגי טיפול אחרים, מתגאה הן ביעילות הטיפולים שפיתחה והן במהירות שבה הטיפולים הביאו לשיפור במצבם של החולים – רק שבועיים חולפים בין הוצאת תאי המערכת החיסונית מגופם של החולים לבין הכנסתם מחדש לזרם הדם שלהם לאחר שעברו שיפור באמצעות הנדסה גנטית.

מייסד חברת קייט פארמה אשר משמש גם כמנכ"ל ויו"ר החברה, דר' אריה בלדגרין אומר שהטכנולוגיה של פרופ' אשחר עונה על צורך רפואי דחוף ולא מסופק. " ל-T-CAR יש פוטנציאל להפוך לאחד מהטיפולים נוגדי הסרטן החזקים ביותר לסרטנים המטולוגיים" הוא אומר. " רכישה זו תאפשר פעילות מורחבת אשר באמצעותה אנו מקווים לממש את הפוטנציאל על ידי האצת המחקר וייצור טכנולוגיות אשר ייטיבו עם החולים ברחבי העולם".

Prof. Eshhar is supported by the Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust and the Comisaroff Family Trust