זוכה הפרס החדש על-שם אנדרה דלורו מגלה אפשרויות חדשות בחומרי הצמח

זוכה הפרס החדש על-שם אנדרה דלורו הוא פרופ' אסף אהרוני, אשר עבודתו על מטבולומיקה של צמחים -  חקר טביעות-האצבע הכימיות בתהליכים תאיים – מעלה תובנות חדשות אודות הביולוגיה של הצמח ויוצרת אפשרויות חדשות לחומרים על בסיס צמחי. פרס דלורו יוענק על-ידי מכון ויצמן בכל שנה למדען המצטיין בתחומו.

פרופ' אהרוני, מהמחלקה למדעי הצמח והסביבה במכון, פיתח סט של כלים חדשניים בתחום של ביולוגיה חישובית וניסויית לזיהוי ולאפיון של מטבוליטים – מולקולות זעירות שמהוות חלק מרשת המסלולים המטבוליים בצמחים. כלים אלה מגדילים את כמות המידע השימושי שנאסף באמצעות ספקטרומטר-מסה - מכשיר המזהה את התבנית הכימית של חומר על ידי שבירתם של יונים גזיים. 

בעזרתם של כלים אלה, הצליח פרופ' אהרוני להרכיב מאגר מידע המשקף את המבנה המולקולרי של מספר מטבוליטים על סמך ניתוח אנליטי מדויק. הפונקציונליות של מאגר זה מסייעת גם לחשוף תמונה מפורטת של המתרחש בתוך צמחים, החל מדינמיקות של מולקולות שומן (ליפידים) וכלה בתנועת מטבוליטים לאורך זמן. בין יכולותיו של סט כלים זה – שאותו מכנה פרופ' אהרוני MSI (Metabolite Spatial Imaging) – טמונה גם היכולת לאתר מטבוליטים בצמחים שלמים, בניגוד לשיטה הרווחת המאלצת את החוקר לבחון תכונות כימיות בדוגמיות חתוכות.

שיטה נוספת שפותחה במעבדתו של פרופ' אהרוני מאפשרת לו לבודד אברונים  של הצמח ברמת דיוק גבוהה ולבחון את הפרופיל המטבוליטי שלהם, ובכך לשרטט מודל מדויק יותר של התהליכים המתרחשים בתוך צמחים בעת גדילתם. 

ממצאיו של פרופ' אהרוני הנם מגוונים כמו הכלים מעשה ידיו. מאמריו האחרונים כוללים מידע חדש אודות מנגנון הבקרה של תהליך הביו-סינתזה של הצמח, אודות התוכן הבקטריאלי של דגימות אדמה בעומק הקרקע ואף שיטה מהפכנית המאפשרת להנדס צמחים כך שייצרו חלבון בשם L-DOPA – רכיב מרכזי באחת התרופות המובילות בעולם כנגד פרקינסון.

פרופ' אהרוני הוא חבר בכיר בתכנית AERI, יוזמת המחקר לאנרגיה חלופית ובת-קיימא של המכון; אנדרה דלורו המנוח היה תומך נלהב של פתרונות אנרגיה חלופיים.

"אחד האתגרים הגדולים של החברה האנושית הוא פתרון תעלומת האנרגיה, וחלק מהתשובה טמון בזיהוי של צמחים מסוימים אשר יכולים לשמש כחומר גלם לביו-דלק", אומר פרופ' אהרוני. "התשתית הטכנית של המעבדה שלנו – אחת במינה בישראל – מאפשרת לנו לנתח את הליפידים שמקורם בצמחים) והפחמימות אשר קובעים מהו הפוטנציאל של חומר מסוים לשמש כביו-דלק יעיל אנרגטית. באמצעות שימוש בכימיה אנליטית, גנטיקה מולקולרית של הצמח וביולוגיה חישובית, העבודה שאנו עושים מאפשרת להרחיב את הקטגוריות של ביו-מסה המוכרות כיום בשוק הביו-דלק. יותר מזה, אנחנו בוחנים דרכים לייעל את תהליך ההפקה של ביו-דלק כמקור לאנרגיה חלופית אשר מסוגל לאתגר את השליטה של גז, נפט ופחם בשוק העולמי".

אנדרה דלורו נולד בקהיר בשנת 1933 והיגר לצרפת ב-1950. הוא למד בבית הספר הפוליטכני (Ecolé Polytechnique) ובפריס טק (ParisTech) והפך למהנדס בעל שם עולמי , האחראי על שורה ארוכה של פרויקטים גדולים במזרח התיכון, חלקם בארג'יריה ובערב הסעודית. במהלך השנים, תרם בנדיבות למטרות שונות, בהן למכון ויצמן למדע, באמצעות קרן שייסד – קרן אדליס (שם שנגזר מהמילים: André Deloro Israel). מכון ויצמן השיק את פרס דלורו לזכרו.

במעמד קבלת הפרס, הביע פרופ' אהרוני את תודתו העמוקה ואת הערצתו לאנדרה דלורו על הישגיו המרשימים ועל פעילותו הענפה למען ישראל.

 

Prof. Aharoni is supported by the Tom and Sondra Rykoff Family Foundation, the Leona M. and Harry B. Helmsley Charitable Trust, the Lerner Family Plant Science Research Fund, and Yossie and Dana Hollander, Israel. He is the incumbent of the Peter J. Cohn Professorial Chair.

 

 

Andre Deloro