חלוץ ישראלי-אמריקאי בתחום מדעי המחשב, חתן תואר דוקטור לשם כבוד

פרופ' מיכאל עוזר רבין נמנה על מייסדי תחום מדעי המחשב והוא אחד מחוקריו הבולטים בעולם. הוא זוכה פרס טיורינג והיה הראשון לקבל את פרס ישראל למדעי המחשב. לזכותו נזקפות תרומות מחקריות - מן המעמיקות והחדשניות בתחום. בנוסף להישגיו המדעיים וליישומיהם הגורפים, יש לו חלק חשוב בהנחת היסודות של הדיסציפלינות האקדמיות שבבסיס תעשיית ההיי-טק הישראלית.

בשנת ,1935 כנער צעיר, עזב רבין עם משפחתו את גרמניה והתיישב בפלשתינה המנדטורית. הוא התקבל לתכנית לתואר שני במתמטיקה באוניברסיטה העברית בירושלים וסיים את לימודיו ב.1953-  בשנת ,1957 במהלך לימודי הדוקטורט שלו באוניברסיטת פרינסטון, הוזמן להשתתף בתכנית קיץ לסטודנטים ביחידת המחקר של .IBM עבודתו שם  הובילה לפרסומם של שני מאמרים אשר הפכו לאבני יסוד בתורת האוטומטים, בחישובים לא-דטרמיניסטיים ובסיבוכיות של חישובים.

במהלך ששת העשורים שחלפו מאז, סיפקו מחקריו החלוציים של רבין תובנות עמוקות בתחומים שונים וקידמו אותם באופן משמעותי. עבודתו על תיאוריה של אלגוריתמים הניבה אלגוריתמים אקראיים וחידושים אחרים, כולל כלים לוגיים בעלי תפקיד מרכזי בתחום של אימות תוכנה. לעבודתו החלוצית על שימוש באקראיות (בחירה הסתברותית בחישוביות) יש יישומים גורפים בקריפטוגרפיה המודרנית ובמחשוב מבוזר. מחקריו בקריפטוגרפיה ובסיבוכיות חישובית הובילו אותו לפתח שיטת הצפנה שהוכחה כבלתי ניתנת לפיצוח.

במהלך רוב הקריירה שלו, נמנה פרופ' רבין על סגל האוניברסיטה העברית ואף כיהן כרקטור שלה. בנוסף, הוא שימש פרופסור למדעי המחשב באוניברסיטת הרווארד. מעבר לתגליות המדעיות שלו, הייתה לו השפעה רחבה על ייסוד התשתית האקדמית בתחום מדעי המחשב בארץ, באמצעות הקמת מחלקות אקדמיות ופיתוח של תכניות הוראה, כולל במכון ויצמן למדע, שעבור רבים מחברי הסגל שלו היה מנחה ויועץ משמעותי.

פרופ' רבין זכה בפרסים רבים, מהחשובים בתחומי מדעי המחשב והמידענות, כולל פרס טיורינג (1976) - הפרס היוקרתי בעולם במדעי המחשב; פרס הארווי (1980); פרס IEEE על-שם צ'ארלס בבג' (2000); פרס קנלאקיס (2004); פרס דן דוד (2010);  פרס דייקסטרה בחישוב מבוזר (2015); הוא מדען המחשבים הראשון שזכה בפרס ישראל (1995)  והוא חבר באקדמיות היוקרתיות ביותר בעולם.

פרופ' מיכאל ע. רבין