משנים את יחסי אדם-מכונה

עד כמה שאנו אוהבים את המחשבים שלנו, היתה זו תמיד ידנו – ולא יד המכונה – על העליונה. האם לעד? במעבדתו של פרופ' דוד הראל שבמכון ויצמן למדע, נבחנים מחדש יחסי הכוח הללו.

"מאז תחילתו של עידן המחשוב, תכנות היה מבוסס על מתן הוראות מדויקות למכונה, כדי שתוכל לשרת אותנו", אומר פרופ' הראל, מהמחלקה למדעי המחשב ומתמטיקה שימושית, "אבל אנחנו מאמינים שהגיע הזמן לשנות את האיזון בין אדם למכונה".

פרופ' הראל פיתח שפות ויזואליות פורצות דרך לעיצוב מערכות: "Statecharts" ב-1984 ו-" Live Sequence Charts" (LSC) ב-1998, אשר פִשטו באופן דרמטי עבור מתכנתים ומהנדסים את תהליך התרגום של רעיונות מופשטים לקוד תוכנה. כעת, יחד עם ד"ר אסף מרון וחברים נוספים בקבוצת המחקר שלו, הוא מכוון להשקה של מחקר שלתפיסתו יחולל את המהפכה הבאה בתחום של עיצוב מערכות. מדובר בגישה המכונה "תכנות נבון" (Wise Computing”"), שמצרפת את המחשב עצמו לצוות הפיתוח, כשותף שווה - בעל ידע, אחראי ויוזם.         

תכנות נבון דורש סביבה של הנדסת תוכנה חכמה, אשר מספקת מה שמפתחי תוכנה מקצועיים מצפים להם: כלים עוצמתיים לתכנות וכן לניתוח של תוכנות ומסמכי תכנון. בנוסף, הוא משלב בתהליך הפיתוח ידע של עקרונות הנדסיים לצד ידע על העולם האמיתי שבו תופעל המערכת.    

הגישה החדשה אף מחקה ומיישמת יכולות אנושיות מובהקות, אשר אינן ייחודיות לפיתוח מערכות. "בתכנות נבון, כלי הפיתוח יבחין בהתנהגויות לא צפויות של המערכת, ויתייג אותן כרצויות או כבלתי רצויות, "מסביר ד"ר מרון . "לאחר מכן, הוא יציע מבחנים ופתרונות שיאתרו בעיות. היכולות חסרות התקדים האלה יהיו אפשריות בזכות ידע, כישורים וניסיון שמומחים אנושיים הטמיעו בתוך כלי הפיתוח עצמו". 

תכנות נבון יכול גם למזער טעויות. "במקום לכתוב מיליון שורות קוד ולאחר מכן לנסות לבדוק כיצד כל השורות הללו עובדות יחד, תכנות נבון יעזור למפתחים לגלות שגיאות יסודיות הרבה יותר מוקדם", אומר פרופ' הראל.

יתרון נוסף של גישה זו הוא השימוש המתוחכם שהיא עושה בשפה טבעית. יחד עם דוקטורנטית שלו לשעבר, מיכל גורדון, פרופ' הראל יכול היה לראשונה לאפשר את השימוש באנגלית עשירה יחסית כדי לכתוב קבצי הרצה של תכניות LSC. לדבריו, גישה זו מייצגת צעד חשוב לקראת השלב שבו מחשבים מבינים כיצד בני אדם מתקשרים באופן טבעי, במקום שיהיה צורך לתת להם הוראות שנכתבו במיוחד עבורם.

"המחשב מתרגם באופן אוטומטי את תוצאותיה של 'שיחה' זו לקוד תוכנה”, אומר פרופ' הראל. "הדמו שלנו כבר מראה כיצד בני אדם ומחשבים יכולים לחלוק את האחריות על יצירתה של מערכת ממוחשבת. אך זו שיחה שרק מתחילה כעת".   

 

 Prof. Harel is funded by the Benoziyo Fund for the Advancement of Science, the Braginsky Center for the Interface between Science and Humanities, and the Willner Family Leadership Institute for the Weizmann Institute of Science. Prof. Harel is the incumbent of the William Sussman Professorial Chair of Mathematics.

 

פרופ' דוד הראל