יסודותיה של מדינה ושל מוסד ברמה עולמית 

מכון ויצמן נוסד על-ידי ד"ר חיים ויצמן (1874-1952) בשנת 1934 תחת השם מכון המחקר על-שם דניאל זיו, לזכר בנם של התורמים רבקה וישראל זיו מבריטניה. שמו של המכון שונה לכבודו של ד"ר ויצמן בשנת 1949. ד"ר ויצמן היה כימאי בעל-שם וציוני נלהב אשר זכה לראות את חזונותיו מתגשמים עוד בחייו עם הקמת המדינה היהודית בארץ ישראל וביסוס ההשכלה הגבוהה בישראל – באמצעות הקמתה של האוניברסיטה העברית בירושלים ב-1925 ומכון ויצמן למדע. 

בזמן עבודתו כמרצה באוניברסיטת מנצ'סטר, פיתח ד"ר ויצמן תהליך המאפשר הפקת אצטון תוך שימוש בהתססה של בקטריות, אשר היה משמעותי במיוחד עבור הבריטים במהלך מלחמת העולם הראשונה. הוא עבד לצד לורד ארתור ג'יימס בלפור לכתיבת הצהרת בלפור אשר תמכה בהקמת מדינת ישראל ונפגש עם נשיא ארה"ב הארי טרומן על-מנת לשכנעו לתמוך בהקמתה של המדינה. ד"ר ויצמן מונה לנשיאה הראשון של מדינת ישראל. מעונו בקמפוס מכון ויצמן משמש כיום כמוזיאון ואתר מורשת לאומי. 

 

היסטוריה: נקודות ציון נבחרות 

הארכיונים של ד"ר חיים ויצמן מכילים יותר מ-200 אלף מסמכים, כולל מכתבים מאלברט איינשטיין ולורד ארתור ג'יימס בלפור. 

  • בשנת 1941, ד"ר ויצמן ייסד את מפעל התרופות הראשון בארץ ישראל, "תוצרי רפואה ארצישראליים בע"מ". 
  • ויצק, המחשב הראשון בישראל ואחד הראשונים בעולם כולו, תוכנן ונבנה במכון ויצמן בשנת 1954. בנייתו היוותה את הבסיס לצמיחתה של תעשיית המחשבים הישראלית. 
  • מדרשת פיינברג של המכון הייתה המוסד האקדמי הראשון בישראל אשר הקנה תואר במדעי המחשב. 
  • מכון ויצמן למדע היה החלוץ בתחום חקר הסרטן בישראל והראשון להקים מאיצי חלקיקים. 
  • המכון היה הראשון להקים, בשנת 1959, חברת מסחור טכנולוגית, ידע בע"מ. כיום החברה מחזיקה ביותר מ-2,000 קבוצות של פטנטים רשומים. 
  • התרופה המקורית הראשונה בישראל, קופקסון®, פותחה במכון ויצמן למדע וקיבלה אישור של מנהל התרופות האמריקאי ב-1997. 
  • המכון הקים את פארק ההיי-טק הראשון בישראל, קריית ויצמן, הסמוך לקמפוס. 
  • שלושה זוכי פרס נובל ושלושה זוכי פרס טורינג יצאו מבין כתליו של מכון ויצמן 
  • המגזין The Scientist היוקרתי דירג את מכון ויצמן כמקום העבודה הטוב בעולם בקטגורית מוסדות אקדמיים מחוץ לארה"ב. 

היסטוריה של פילנתרופיה

ההיסטוריה של מכון ויצמן למדע שזורה בזו של ידידיו ותומכיו ברחבי העולם. מאז היווסדו, בתמיכתה של משפחת זיו מבריטניה, מכון ויצמן מטפח קהילה בין-לאומית של ידידים ותומכים אשר חולקים את חזוננו – מדע לתועלת האנושות.

מכון ויצמן מוקיר את פועלם של ידידים יוצאי דופן אלו ושמותיהם, החקוקים בבניינים, בכיכרות, באולמות, ובשטחים הפתוחים ברחבי הקמפוס, מהווים מופת עבור קהילתו.